Regija
0

U Beogradu sutra skup o sigurnosti granica u regiji

FENA
U Beogradu sutra počinje trodnevna međunarodna konferencija o saradnji u oblasti granične sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, na kojoj će učestvovati ministri unutrašnjih poslova zemalja regije i Evropske unije.

U radu trodnevnog skupa učestvovat će ministri unutrašnjih poslova Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Austrije, Slovenije, Italije, Bugarske i Češke, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje organizira skup zajedno sa Ženevskim centrom za kontrolu oružanih snaga.

Prema najavi organizatora, na početku konferencije učesnicima će se obratiti predsjednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga, ambasador Teodor Vinkler.

Prisutnima će se obratiti i Ivan Langer, ministar unutrašnjih poslova Češke, koja predsjedava EU, kao i ministri unutrašnjih poslova Bugarske i Italije Mihail Rajkov Mikov i Roberto Maroni.

Učesnici konferencije predstavit će rezultate u oblasti integriranog upravljanja granicom tokom 2008. godine i raspravljati o implementaciji strategija u periodu od 2009. do 2011.godine.

Drugog dana skupa ministri unutrašnjih poslova Srbije, Albanije, BiH, Makedonije i Crne Gore potpisat će ministarsku deklaraciju, bilateralni sporazum i godišnji plan za 2009. godinu, najavljeno je u saopćenju.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, učestvovati i zvaničnici Agencije Evropske unije za koordinaciju operativne saradnje u oblasti granične sigurnosti, predstavnici Evropske komisije, OSCE-a, Evropske unije i drugi, prenio je Tanjug.

Šestu ministarsku konferenciju organizira MUP Srbije i Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga, koji je 2001. pokrenuo program granične sigurnosti kako bi pomogao vladama država jugoistočne Evrope u stvaranju održivog i efikasnog sistema sigurnosti granica.

Program su usvojili vlade Srbije, Albanije, BiH, Makedonije i Crne Gore, a njegova realizacija se odvija u okviru ministarstava unutrašnjih poslova, koja su i odgovorna za integrirano upravljanje granicom.