Posjeta Medvedeva
0

U Beogradu sigurnosne mjere na najvišem nivou

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Posjetu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji, narednog utorka, obilježit će, pored poruka koje bude iznesene tokom susreta sa srpskim zvaničnicima, i izuzetne mjere sigurnosti.

Kako je već ranije najavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, tokom jednodnevnog boravka prvog čovjeka Rusije u glavnom gradu Srbije bit će primijenjen najviši stepen sigurnosti, a upravo iz sigurnosnih razloga neće biti moguća bilo kakva okupljanja koja bi mogla ugroziti kretanje ruskog predsjednika.

Prema pisanju beogradskih medija, u Beogradu od ove nedjelje boravi i ruski tim koji zajedno sa srpskim kolegama priprema posjetu.

Mediji su također spekulirali da postoji mogućnost da ruski predsjednik u Beograd doputuje sa suprugom Svetlanom. Ukoliko bude tako, prema izvorima iz organizacije posjete, za nju će biti pripremljen poseban program, prenio je Tanjug.

Medvedev će u Beograd doputovati predsjedničkim avionom, koji je naslijedio od Vladimira Putina, tipa "iljušin II-96-300 PU" , kompanije "Rusija". Ovaj avion je dugačak 55 metara, težak 230 tona, a ima domet do 12.000 kilometara. Smatra se najskupljim ruskim avionom, a njegova vrijednost se procjenjuje na 300 miliona dolara.

Avion ima najsavremeniji sistem specijalnih veza, telekomunikacija i navigacija, a predsjedniku su na raspolaganju radni kabinet, dvije spavaće sobe, kupatilo, sala za sastanke, soba za odmor i kabinet za reanimaciju.

Ulicama Beograda Medvedev bi trebalo da se kreće automobilom marke "zil-41052" , koji, prema ocjenama nekih ruskih medija, nadmašuje "zvijer" američkog predsjednika Baracka Obame.

Riječ je o oklopnom vozilu, s neprobojnim staklima i visokim stepenom zaštite, ručno izrađenim za ruski državni vrh, koje može da se kreće brzinom do 195 km/h. Automobil ima sedam sjedišta, težak je oko 5,5 tona, a može izdržati i manji nuklearni udar.

Prema nekim informacijama, debljina krova automobila od titana je 12 centimetara i on bi mogao da izdrži težinu tenka tipa T-72. Stakla na prozorima mogu izdržati hice iz minobacača, a točkovi se automatski pretvaraju u gusjenice kada vozilo naiđe na neravan teren.

Ovaj autromobil ima naziv "begemot" po mačku iz knjige Mihaila Bulgakova "Majstor i Margarita". Vozilo je opremljeno svim onim što bi moglo zatrebati predsjedniku, od tuša do stola sa šest telefona, do zavjesice na zadnjem staklu, što predstavlja omaž sovjetskoj tradiciji.