Srbija
4

U Beogradu protestna šetnja zbog presude hrvatskim generalima

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji organizovaće danas protestnu šetnju centrom Beograda zbog haške presude hrvatskim generalima i pokrenuti inicijativu za sazivanje posebne sjednice Skupštine Srbije.

"Cilj protestne šetnje jeste da izrazimo nezadovoljstvo zbog sramne presude Haškog tribunala i da se pokrene inicijativa za sazivanje posebne sjednice Skupštine Srbije koja bi bila posvećena kršenju ljudskih prava izbjeglih i prognanih lica i svih drugih oštećenih građana u ratovima od 1991. do 1995. godine", rekao je predsjednik Koalicije Miodrag Linta.

Linta je na ranije konferenciji za novinare rekao da bi na toj sjednici trebalo da bude usvojena rezolucija o poštovanju prava izbjeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana, koja bi obavezala Vladu Srbije da otvori suštinski dijalog sa Zagrebom i Sarajevom o rješavanju njihovih imovinskih i brojnih drugih problema.

Rezolucija bi, kaže Linta, obavezala predstavnike Vlade i drugih državnih institucija da pokreću pitanje rješavanja ovih problema i u međunarodnoj zajednici i međunarodnim organizacijama, kako bi se 17 godina nakon završetka rata pronašlo pravično i trajno rješenje za stotine hiljada oštećenih građana.

On je pozvao građane Srbije da se danas u 12:00 sati pridruže protestnoj šetnji od Saborne crkve, kroz Knez Mihajlovu ulicu, preko Terazija i Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije.

Prije protestne šetnje, u 11:30 sati, u Sabornoj crkvi biće služen parastos žrtvama akcije hrvatskih oružanih snaga "Oluja".

Linta je istakao da se, prema istraživanjima i izvještaju ekspertskog tima "Igmanske inicijative", koji je prezentovan prije dvadesetak dana, najviše krše prava Srba u Federaciji BiH i Hrvatskoj, gdje postoji diskriminacija u postupanju državnih organa i zakonodavstvu.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 16. novembra oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača odgovornosti za zločine počinjene u akciji "Oluja" 1995. godine i poništilo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

U agresiji hrvatskih oružanih snaga na sjevernu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, koja je nazvana "Oluja", sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je oko 230.000 krajiških Srba.

Prema evidenciji "Veritasa", u vojnoj akciji i poslije nje, poginulo je i nestalo 1.922 Srba, od kojih su 1.192 bili civili, a oko polovine je bilo starije od 60 godina.