{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Beogradu odata počast žrtvama u Vukovaru

A
18.11.2013. u 22:31
45
73
U Beogradu odata počast žrtvama u Vukovaru
45
Povodom 22 godina od pada Vukovara, NVO Žene u crnom večeras su na Trgu Republike u Beogradu obilježile godišnjicu zločina počinjenih u tom gradu.
Istakavši transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", Žene u crnom su najavile da će sutra otići u Vukovar gdje će odati poštu žrtvama zajedno sa njihovim porodicama, kao i sa građankama i građanima Vukovara.

Tokom jednosatne akcije Žene u crnom su podsjetile da je taj grad bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. 

Na centralnom trgu u Beogradu je, posipanjem soli, latiničnim pismom na asfaltu ispisano "Vukovar", a zatim su preko slova poredane svijeće i odata počast žrtvama vukovarskog rata.

"Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno više od 25.000 ljudi, dok su hiljade bolesnih i ranjenih zarobljenika/ca odvedeni u logore u Srbiji", pisalo je na jednom od crnih transparenata.

Predsjednica Žena u crnom Staša Zajović je u razgovoru za Anadoliju rekla da su se ove godine ponovo obratile nadležnim institucijama (opštinama Zrenjanin i Žitište na kojima se nalazili logori) sa zahtjevom da se na mestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče.

To bi, kako je istakla, bio doprinos procesu povjerenja i pomirenja u regionu, kao i, kako je rekla, uvažavanje dostojanstva žrtava tih logora i njihovih porodica.

"Nažalost, ni ove godine naši zahtjevi nisu uslišeni, što ukazuje na nedostatak političke volje moralne odgovornosti u odnosu na zločine počinjene u naše ime", istakla je predstavnica ove NVO i ponovila da je neophodno da se utvrdi istina o logorima, da se pokrenu sudski procesi protiv odgovornih za osnivanje logora i mučenje zarobljenika u logorima Stajićevo i Begejci.

"Obilježavamo 22. godišnjicu pada Vukovara gdje je poslije Drugog svjetskog rata počinjen jedan od najvećih zločina ne samo protiv civilnog stanovništva nego i zločin nad gradom. Smatramo da je Haški tribunal morao da pokrene postupak protiv ubijanja grada Vukovara-urbicid, zatim je moralo da se na nivou sudstva u Srbiji pokrenu procesi za utvrđivanje činjenica i odgovornosti JNA", rekla je Staša Zajović i dodala da su tražile tu ogovornost prethodnih godina, ali da nisu dobile nikakav odgovor.

Ona je ocijenila da to pokazuje nedostatak političke volje i odgovornosti u Srbiji za ono što se desilo tokom devedesetih.

Žene u crnom su u obraćanju javnosti saopštile da suđenje za ubistvo više od dvjesto zarobljenika i civila hrvatske nacionalnosti, koji su strijeljani na poljoprivrednom dobru Ovčara završeno sramno niskim kaznama u Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

"Na sličan način je presuđeno i u Haškom tribunalu 'vukovarskoj trojci', što je nesumnjivo doprinijelo minimiziranju uloge JNA za zločine u Hrvatskoj i posebno za urbicid u Vukovaru. Revidirana presuda Haškog tribunala Šljivančaninu i drugima predstavljala je ujedno i uvredu vukovarskih žrtava i njihovih preživjelih srodnika/ca", navedeno je u saopštenju.

Žene u crnom su navele i da će nastaviti zalaganje za pravedno i primjereno kažnjavanje svih počinilaca ratnih zločina sa srpske strane pred sudovima Republike Srbije.

"Uvjerene smo da samo tako možemo da stvorimo pretpostavke da istina o zločinima počinjenima u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka ne bude sahranjena zajedno sa žrtvama i da njihovi inspiratori, organizatori i izvršioci izbjegnu svoju moralnu, političku i krivičnu odgovornost", zaključeno je u saopštenju.

Obilježavanju 22. godišnjice pada Vukovara 1991. godine, osim nekoliko dobacivanja prolaznika, prošao je bez incidenata, a skup je osiguravalo nekoliko desetina policajaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: