|

U Beogradu dići spomenik žrtvama Srebrenice

U Beogradu dići spomenik žrtvama Srebrenice
0
S
Sarajevo-x.com
11.11.2010. u 14:50
1
komentara
0

dijeljenja
U Beogradu dići spomenik žrtvama Srebrenice Foto: Arhiv
Žene u crnom pozvale su danas gradonačelnika i odbornike Beograda da podrže njihov prijedlog da se u Beogradu izgradi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i tako doprinesu da Srbija postane društvo koje saosjeća, razumije i prihvata svoju odgovornost za događaje u bliskoj prošlosti, piše srbijanski list "Blic".
Inicijativa je pokrenuta akcijom "Par cipela-jedan život" izvedenom za obilježavanje 15-godišnjice genocida u Srebrenici.

"Cilj je da se prikupi osam hiljada tri stotine sedamdeset i dva para cipela i isto toliko poruka članovima i članicama porodica ubijenih u genocidu, što će biti osnova za izgradnju trajnog spomenika u Beogradu ubijenim u genocidu u Srebrenici", navedeno je u pismu koje su Žene u crnom uputile gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, odbornicima i Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova.

Do sada je prikupljeno više od hiljadu pari cipela i poruka.

Žene u crnom traže da se o njihovoj inicijativi izjasni gradska skupština, kao i prostor u kome će moći da se izlože do sada prikupljene cipele i poruke i u kome će moći da otpočne javna rasprava o prijedlogu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...