Regija
0

U Beogradu danas veliki prosvjedni skup

FENA
U Beogradu će u četvrtak poslijepodne, u organizaciji srbijanske vlade, biti održano prosvjedno okupljanje pod nazivom "Kosovo je Srbija", čije održavanje su još u nedjelju, u svojim prvim reakcijama na kosovsko proglašenje neovisnosti, najavili srbijanski dužnosnici.

Na prosvjedu, koji će u 17 sati početi ispred Doma Narodne Skupštine, nakon čega će prosvjednici proći u mimohodu do Hrama Svetog Save, gdje će biti održana molitva za Kosovo, u ime državnih institucija okupljenima će se obratiti premijer Vojislav Koštunica, te u ime parlamentarnih stranaka radikal Tomislav Nikolić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić neće prisustvovati skupu, s obzirom na to da je u službenom posjetu Rumunjskoj, a još se ne zna da li će na skup doći zastupnici njegove Demokratske stranke u parlamentu.

Skupu se neće pridružiti, kako su priopćili, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, čija je zastupnica u parlamentu Vesna Pešić izjavila da parlament nije donio nikakvu odluku o tome da skup organiziraju parlamentarne stranke, kao i da ta stranka ne može sudjelovati na skupu s radikalima i socijalistima, čija je pogrešna politika dovela do neovisnosti Kosova.

Najavljeno je da će se okupljenima obratiti i rektori prištinskog i beogradskog sveučilišta, kao i studenti, zatim predstavnici srpskih stranaka u Crnoj Gori, a poziv je upućen i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Očekuje se da će govoriti redatelj Emir Kusturica i glumica i predsjednica udruge Rusko-srpskog prijateljstva u Beogradu Ivana Žigon, a najavljeno je i da će se okupljenima telefonom obratiti srpski tenisač Novak Ðoković.

Za razliku od ministra za Kosovo Slobodana Samardžiæa i ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, koji su opravdavali dvodnevno nasilje i nerede na ulicama srbijanskih gradova nakon proglašenja neovisnosti Kosova, na mirno okupljanje pozvao je glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić.

"Ni jedan prozor ne bi trebao biti razbijen, niti jedan kamen bačen, niti jedna tučnjava ne bi smjela izbiti. Znamo koliko je to teško, ali ljudi moraju znati da je nama najvažnije da pošaljemo sliku svijetu da se Srbija ne miri s otimanjem Kosova i Metohije i da pokažemo da smo zreo, ozbiljan demokratski narod", kazao je Vučić u srijedu navečer, gostujući na državnoj Radio-televiziji Srbije. On je najavio da će predstojeći skup biti "jedan od najvećih u povijesti Srbije".

Gradski stožer Civilne zaštite Beograda usvojio je niz mjera kako bi prosvjed protekao mirno i kako bi se građani osjećali sigurno. Kako je priopćeno, s obzirom na očekivani dolazak građana iz svih dijelova Srbije, na svim prilaznim putnim pravcima u Beogradu biti će formirani prihvatni punktovi, na kojima će biti postavljene cisterne s vodom i dežurne ekipe Hitne pomoći, Crvenog križa i drugih nadležnih službi.

Željeznica Srbije je uvela izvanredne vlakove između Beograda i Niša i Beograda i Novog Sada, te odlučila da će prijevoz biti besplatan, a i neke stranke najavile su da će organizirati besplatni prijevoz autobusima do Beograda i natrag.

Mnoge državne institucije u četvrtak će raditi skraćeno, a Ministarstvo prosvjete u srijedu je donijelo odluku da u četvrtak neće raditi osnovne i srednje škole u Srbiji.

Također, beogradski Parking-servis priopćio je da će od 14 sati u Beogradu parkiranje vozila u središtu grada biti besplatno, a sve javne garaže i parkirališta biti æe otvoreni tijekom cijeloga dana.

Gradske vlasti su pozvale sve građane da se, "bez obzira na veliko nezadovoljstvo koje je prisutno", ponašaju dostojanstveno, a poziv na mirno odvijanje prosvjeda uputio je i predsjednik Srbije Boris Tadić.