Regija
0

U Beograd stigao nalog iz Haga za privremeno puštanje Šešelja

Anadolija
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Iz Haškog tribunala Ministarstvu pravde Srbije danas je stigao zvanični nalog kojim se traži od Srbije da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu optuženog Vojislava Šešelja, potvđeno je dopisniku Anadolu Agency (AA) iz srbijanskog ministarstva pravde.

Pretresno vijeće Haškog tribunala nalogom je zatražilo od Vlada Srbije i Holandije da daju određene garancije za puštanje na privremenu slobodu predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koji se nakon podizanja optužnice sam javio tom sudu 2003. godine.

Srpska radikalna stranka je povodom najavljenog puštanja na privremenu slobodu svog lidera saopštila da Vojislav Šešelj upozorava režim u Beogradu da se ne igraju glavom i da ne daju nikakve garancije protiv njegove volje.

"Šešelj se već izjasnio pod kojim uslovima bi prihvatio eventualno puštanje na privremenu slobodu i postupanje režima suprotno Šešeljevim uslovima predstavljalo bi direktan obračun s njim. Ako bi režim Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića postupio po nalogu Pretresnog vijeća, onda bi sa njima učestvovali u zavjeri protiv dr. Vojislava Šešelja", saopštila je SRS i upozorila da je ova "igra Haškog tribunala oko privremenog puštanja na slobodu predsjednika srpskih radikala još jedan dokaz da je Vijeće moralo donijeti odluku o obustavljanju postupka i trajnog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja jer bi jedino takvo rješenje imalo smisla poslije dvanaest godina protivpravnog pritvora u Haškom tribunalu.

Stranka haškog optuženika pozvala je danas članove, simpatizere i sve "slobodoljubive" ljude da prisustvuju velikom Vidovdanskom skupu pod nazivom "Doček Vojislava Šešelja protest protiv Haškog tribunala". Skup će se održati u subotu  28. juna u 12 satu na Trgu Republike u Beogradu.

U pozivu je istaknuto da će se skup održati iako je još uvijek neizvjesno da li će se na skupu pojaviti i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Šešelj se u optužnici koja je tri puta mijenjana tereti za ubistva, mučenja, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi nesrba - Bošnjaka i Hrvata u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini tokom devedesetih godina.