Regija
177

U aprilu pilot projekat polaganja eksterne mature u srednjim školama Kantona Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Za učenike koji u tekućoj školskoj 2015/2016. godini pohađaju četvrti razred srednje škole na području Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a organizirat će Pilot projekat polaganja eksterne mature u aprilu 2016. godine.

Ministarstvo je u prethodnom periodu najavilo pokretanje aktivnosti na uvođenju eksterne mature za učenike nakon završene srednje škole.

"Pilot projekt se odnosi isključivo na učenike koji pohađaju srednje škole u četverogodišnjem trajanju. Rezultati na eksternoj maturi, postignuti kroz Pilot projekt ni u kojem smislu i formi neće uticati na ocjene iz predmeta iz kojih se polaže matura, kao ni prilikom upisa na visokoškolske ustanove", navedeno je u informaciji "Eksterna matura - pilot projekt", koju je Ministarstvo već uputilo na adrese škola.

Također je istaknuto da je namjera kroz provedbu ovog projekta uvidjeti nedostatke, poteškoće, ali i prednosti polaganja eksterne mature. Školama su, ovom prilkom, dostavljeni vodiči za tri nastavna predmeta iz kojih će se polagati eksterna matura i to za Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, Matematiku te za prvi strani jezik.

Vodiči za svaki nastavni predmet sadrže sljedeće dijelove:

  1. uvodni dio - opći ciljevi ispita

  2. oblasti i teme sa ishodima koje su obuhvaćene eksternom maturom

  1. tipovi zadataka sa primjerima

  2. primjer urađenog testa

  3. struktura testa

  4. literatura.

Svaki vodič se sastoji iz dva vodiča – vodič A i B. Vodič A - za nastavne predmete Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, Engleski jezik i Matematika su predviđeni za učenike koji pohađaju gimnazije.

Matematika se odnosi na učenike koji pohađaju sve ostale srednje škole za stručno obrazovanje i obuku u četverogodišnjem trajanju. Sastavni dio vodiča B za predmet Matematika, predstavlja dodatak za vodič B, koji se odnosi na učenike koji izučavaju predmet Matematika samo u prvom razredu škole - učenici koji pohađaju smjerove – kuhar, konobar i poslastičar u Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi i učenici koji pohađaju Srednju školu primijenjenih umjetnosti.

"S obzirom na to da u svim srednjim školama na području Kantona Sarajevo imamo grupu od maksimalno 10 učenika koji kao prvi strani jezik izučavaju Njemački jezik, materijali za pripremu ovih učenika će biti dostavljeni naknadno samo srednjim školama koje pohađaju učenici koji kao prvi strani jezik izučavaju ovaj jezik", ističu u Ministarstvu.

Naglašavaju da vodiči predstavljaju materijal za adekvatnu pripremu za provođenje Pilot projekta te još jednom potcrtavaju da rezultati postignuti tokom testiranja ni na koji način neće uticati na zaključnu ocjenu učenika.