Srbija
0

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo slučaj Mladićevih pomagača

SRNA
Beograd
Beograd
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, na osnovu takozvanog Zakona o jatacima, preuzelo je predmet generala Ace Tomića i četiri bivša oficira osumnjičena za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića i poslije razmatranja dokumentacije odlučiće da li će podnijeti zahtjev za provođenje istrage u tom predmetu, izjavio je zamjenik tužioca Bruno Vekarić.

On je dodao da je predmet preuzet od redovnog tužilaštva poslije razgovora obavljenih sa republičkim javnim tužiocem.

Poslije promjene Zakona o organizaciji i nadležnosti za procesuiranje krivičnih djela ratnih zločina, poznatog kao "Zakon o jatacima", krivično gonjenje pomagača počiniocima tih djela prešlo je u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnijelo je 2006. godine zahtjev za proširenje istrage protiv Ace Tomića, Ljubiše Vukovića, Dragana Živanovića, Branislava Puhala i Nebojše Pavkovića, u okviru postupka protiv 11 optuženih za pomoć počiniocu poslije izvršenja krivičnog djela (od kojih je jedan u međuvremenu preminuo).

Zahtjev je u avgustu 2007. godine povučen iz istrage, jer je Tužilaštvo, u saradnji sa Bezbjednosno-informativnom agencijom, nastavilo da radi na prikupljanju informacija u tom predmetu.