|

Tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu protiv Sanadera

Tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu protiv Sanadera
0
S
SRNA
17.12.2010. u 21:32
1
komentara
0

dijeljenja
Tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu protiv Sanadera Ivo Sanader (Foto: AFP)
Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo je istragu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Salzburgu.
Kompletan dosje je najprije poslat u državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Beču. Ovo tužilaštvo danas je saopštilo da dosje, koji je juče upućen, još nije dospio u Beč, prenose mediji.

Portparol državnog tužilaštva u Innsbrucku Hansjorg Mayer nije želio da navede detalje u vezi sa istragom. Poznato je da je prošle nedjelje jedna banka u austrijskoj pokrajini Tirol prijavila sumnju u pranje novca. Sanader u Tirolu raspolaže žiro-računom koji bi mogao biti vezan za optužbe koje su protiv njega podignute u Hrvatskoj.

Hrvatsko pravosuđe Sanaderu prebacuje da je oštetio državni budžet ilegalnim finansijskim transakcijama, između ostalih, crnim fondovima HDZ-a, za šest miliona eura. Ukoliko se sumnje potvrde, protiv Sanadera bi najprije u Austriji bio pokrenut krivični postupak, što bi vodilo ka oduživanju procesa izručenja.

U međuvremenu u pokrajini Tirol sve su glasniji zahtjevi da se Sanaderu oduzme orden koji je dobio od tamošnjih vlasti.

"Ukoliko bi se optužbe protiv Sanadera potvrdile i on bude osuđen, onda pokrajina Tirol mora odmah da reaguje i da mu oduzme `Orden orla`", rekao je poslanik Saveza za budućnost Austrije Gerhard Huber.

Sanader je ovaj orden dobio 2004. godine, a Huber zahtijeva da se sada objasni s kojim obrazloženjem je bivšem šefu hrvatske vlade uručeno ovo priznanje.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...