{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo Srbije traži da se Jurišić proglasi krivim i osudi

F
21.9.2009. u 15:41
0
15
Tužilaštvo Srbije traži da se Jurišić proglasi krivim i osudi
0
Tužilaštvo Srbije traži da se Jurišić proglasi krivim i osudi
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zatražilo je danas da se proglasi krivim i po zakonu osudi Ilija Jurišić, optužen za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Tuzli maja 1992. godine.
Zamjenik tužioca Milan Petrović je u završnoj riječi naveo da je nedvosmisleno utvrđeno da je optuženi 15. maja 1992. kao dežurni Operativnog štaba Javne sigurnosti Tuzla, a pošto je od svog pretpostavljenog primio naređenje za napad, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz tog grada.

Na osnovu te naredbe, snajperisti su, kako je istaknuo Petrović, prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, time blokirali daljnji prolaz kolone, a potom pucali i ubijali vojnike koji nisu bili organizirani za borbu, niti u mogućnosti da pruže otpor.

Tada su jedinice Teritorijalne odbrane Tuzla, Službe javne sigurnosti i i Patriotske lige napali i uništili vidno obilježena sanitetska vozila, naveo je zamjenik tužioca precizirajući da je u napadu na vojnu kolonu ubijen najmanje 51 vojnik i najmanje 50 ranjeno.

"Napada iz kolone JNA nije bilo. To potvrđuju svi iskazi oštećenih i svjedoka saslušanih u ovom predmetu, s kojima su saglasni nalazi i mišljenja vještaka", istaknuo je Petrović u završnoj riječi.

On je rekao i da nema sumnje da je napad na kolonu JNA u Tuzli bio perfidan, jer je komanda kasarne "Husinska buna" u tom gradu dobila uvjeravanje da će mirno i sigurno izaći iz Tuzle na osnovu Sporazuma SRJ i Bosne i Hercegovine i sporazuma sa civilnim i vojnim vlastima Tuzle.

"Bez izdavanja naredbe za napad jedinicama na terenu, napada na kolonu JNA ne bi bilo. U ovom zločinačkom činu, unaprijed planiranom i organiziranom, koji je trajao kratko, a ipak dovoljno dugo da strada veliki broj vojnika, pored optuženog Jurišića i drugi akteri su pokazali svoje pravo lice", kazao je Petrović.

Po njegovim riječima, Jurišić je bio svjestan svoga djela i htio je njegovo izvršenje zbog čega bi sud trebalo da ga proglasi krivim i osudi na kaznu po zakonu.

Sutra će završnu riječ iznijeti odbrana optuženog, a potom će biti određen dan za izricanje presude, javili su srbijanski mediji.

Suđenje Jurišiću počelo je 22. februara 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: