Beograd
0

Tužilaštvo Srbije traži da se Jurišić proglasi krivim i osudi

FENA
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zatražilo je danas da se proglasi krivim i po zakonu osudi Ilija Jurišić, optužen za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Tuzli maja 1992. godine.

Zamjenik tužioca Milan Petrović je u završnoj riječi naveo da je nedvosmisleno utvrđeno da je optuženi 15. maja 1992. kao dežurni Operativnog štaba Javne sigurnosti Tuzla, a pošto je od svog pretpostavljenog primio naređenje za napad, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz tog grada.

Na osnovu te naredbe, snajperisti su, kako je istaknuo Petrović, prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, time blokirali daljnji prolaz kolone, a potom pucali i ubijali vojnike koji nisu bili organizirani za borbu, niti u mogućnosti da pruže otpor.

Tada su jedinice Teritorijalne odbrane Tuzla, Službe javne sigurnosti i i Patriotske lige napali i uništili vidno obilježena sanitetska vozila, naveo je zamjenik tužioca precizirajući da je u napadu na vojnu kolonu ubijen najmanje 51 vojnik i najmanje 50 ranjeno.

"Napada iz kolone JNA nije bilo. To potvrđuju svi iskazi oštećenih i svjedoka saslušanih u ovom predmetu, s kojima su saglasni nalazi i mišljenja vještaka", istaknuo je Petrović u završnoj riječi.

On je rekao i da nema sumnje da je napad na kolonu JNA u Tuzli bio perfidan, jer je komanda kasarne "Husinska buna" u tom gradu dobila uvjeravanje da će mirno i sigurno izaći iz Tuzle na osnovu Sporazuma SRJ i Bosne i Hercegovine i sporazuma sa civilnim i vojnim vlastima Tuzle.

"Bez izdavanja naredbe za napad jedinicama na terenu, napada na kolonu JNA ne bi bilo. U ovom zločinačkom činu, unaprijed planiranom i organiziranom, koji je trajao kratko, a ipak dovoljno dugo da strada veliki broj vojnika, pored optuženog Jurišića i drugi akteri su pokazali svoje pravo lice", kazao je Petrović.

Po njegovim riječima, Jurišić je bio svjestan svoga djela i htio je njegovo izvršenje zbog čega bi sud trebalo da ga proglasi krivim i osudi na kaznu po zakonu.

Sutra će završnu riječ iznijeti odbrana optuženog, a potom će biti određen dan za izricanje presude, javili su srbijanski mediji.

Suđenje Jurišiću počelo je 22. februara 2008. godine.