{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo odbacilo prijave protiv Dobrice Ćosića

S
19.4.2010. u 17:24
0
10
Tužilaštvo odbacilo prijave protiv Dobrice Ćosića
0
Tužilaštvo odbacilo prijave protiv Dobrice Ćosića
Dobrica Ćosić
Republičko javno tužilaštvo u Srbiji je još polovinom decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dvije beogradske nevladine organizacije protiv pisca Dobrice Ćosića za izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.
Prema riječima portparola tog tužilaštva Tome Zorića, tužilaštvo je procijenilo da u knjizi Dobirice Ćosića "Vreme zmija" nema obilježja krivičnog djela izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, za šta ga Helsinški odbor za ljudska prava i JUKOM optužuju.

"Stav tužilaštva je da zapis predstavlja lično viđenje i izražavanje pisca o određenim istorijskim događajima, te se taj citat ne može izvlačiti iz konteksta zapisa cijele knjige", rekao je Zorić.

Nevladine organizacije iz Beograda Helsinški odbor za ljudska prava i JUKOM su saopštile da Više javno tužilaštvo u Beogradu, nekadašnje Okružno javno tužilaštvo, godinu dana nije odlučilo po krivičnoj prijavi ovih organizacija protiv Ćosića zbog, kako tvrde, krivičnog djela izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Ove dvije nevladine organizacije su prije godinu dana podnijele krivičnu prijavu protiv pisca Dobrice Ćosića, smatrajući da je on u svojoj knjizi "Vreme zmija", izazivao vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost – prenijeli su beogradski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: