Zbog ispitivanja netrpeljivosti
0

Tužilac traži snimak iz Skupštine Srbije

FENA
Republički javni tužilac zatražit će od Skupštine Srbije snimak obraćanja Velimira Ilića od 12. februara kako bi se ispitalo da li u njegovom istupanju postoje elementi izvršenja krivičnog djela izazivanja rasne i vjerske netrpeljivosti i mržnje.

"Republički javni tužilac Slobodan Radovanović zatražit će na uvid snimke obraćanja poslanika Velimira Ilića za skupštinskom govornicom, a vezano za njegove izjave o ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću i obilježavanju Dana državnosti kako bi se preispitalo da li postoje elementi izvršenja krivičnog djela", navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Lider Nove Srbije je za skupštinskom govornicom komentirao činjenicu da je pozivnice za obilježavanje Dana državnosti u Orašcu potpisao ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Vi idete Karađorđu u posjetu u Orašac, a pozivnice šalje Rasim Ljajić, moj drug, svaka čast, ali to je vrijeđanje dostojanstva ove države, Karađorđa, to je uvreda za sve što je srpsko", rekao je Ilić, prenio je BBC.

Krivični zakonik za djelo izazivanja rasne i vjerske netrpeljivosti i mržnje predviđa kaznu zatvora od šest meseci do pet godina. Za teže oblike tog djela, ukoliko se izvrši zloupotrebom službenog položaja i službenih ovlaštenja, predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Velimir Ilić proveo je noć s petka na subotu u Kliničkom centru Srbije u Beogradu u stabilnom zdravstvenom stanju, izjavila je potpredsjednica Nove Srbije Dubravka Filipovska.

"Noć je proveo stabilno i situacija je pod kontrolom", rekla je Filipovska i navela da će se uskoro znati da li će on ostati na bolničkom liječenju ili će biti otpušten kući.

Ilić je u petak poslijepodne primljen na odjeljenje neurohirurgije Urgentnog centra, a prema riječima Filipovske, on se ljekarima obratio zbog "premora i povećanog krvnog pritiska" izazvanog "medijskom hajkom" protiv njega.