NUNS
0

Tužbe protiv srbijanskih medija zbog huškanja na rat

FENA
Srbijanska neovisna novinarska organizacija NUNS u srijedu je kazneno prijavila nekoliko srbijanskih medija jer su, kako se navodi u saopćenju te organizacije, svojim utjecajem i značenjem u medijskom prostoru i kao državna medijska poduzeća provodili ratnohuškačku promociju.

Prijavljene su odgovorne osobe i novinari u Radio-televiziji Beograd, Radio-televiziji Novi Sad, dnevnim listovima "Politika" i "Večernje novosti" i drugim medijima.

Izvršni odbor NUNS-a smatra da su pojedini mediji u Srbiji potkraj 80-ih i u početku 90-ih godina 20. stoljeća, tokom raspada SFRJ, najprije znatno pridonijeli rastu međunacionalnih nesnošljivosti i mržnje, a zatim se i izravno stavili u službu ratne promocije, stoji u saopćenju.

Dodaje se kako je medijsko manipuliranje u širenju nacionalne i vjerske mržnje preraslo u otvoreno poticanje diskriminacije i neprijateljstva, čime su stvorene psihološke pretpostavke za najbrutalnije ratno nasilje i zločine.

"Smatramo ih suodgovornima za ratna zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije, koja su uzrokovala goleme materijalne gubitke i ljudske žrtve te najstrašnije ratne zločine", ističe u saopćenju NUNS.

Reagirajući na potez NUNS-a, predsjednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je kako nema sumnje da su srbijanski, ali i drugi mediji na području bivše Jugoslavije, uoči raspada zemlje i tokom ratova pridonosili rastu međunacionalne nesnošljivosti i mržnje.

Glasnogovornik srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić u početku juna kazao je da se to tužiteljstvo počelo baviti mogućom odgovornošću pojedinih glasila i novinara za poticanje na ratne zločine, objasnivši kako su izravan povod tomu bili završetci suđenja za ratne zločine počinjene u Zvorniku i Vukovaru.

Vekarić je tada precizirao da su u skupini koja analizira sporne tekstove i emisije ne samo novinari nego i poznavatelji medijske problematike i medijskog prava, među kojima su i univerzitetski profesori te da, ovisno o nalazu analize, tužiteljstvo treba utvrditi ima li u tim slučajevima elemenata kaznenog djela.