Regija
0

Tužba protiv Del Ponteove zbog klevete?

FENA
Poslanik Privremene skupštine Kosova Berat Ljuža zatražio je danas da parlament podigne tužbu protiv bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte tvrdeći da je "klevetala Oslobodilačku vojsku Kosova", u knjizi "Lov: ratni zločinci i ja".

Skupština Kosova treba najkasnije u roku od dvije sedmice da odluči o toj inicijativi.

O prijedlogu Ljuže, poslanika iz redova Demokratske partije Kosova, raspravljano je na jednoj od prošlih sjednica Predsjedništva Skupštine Kosova.

Ukoliko skupštinska većina podrži prijedlog Ljuže, moglo bi se dogoditi da na prvoj narednoj sjednici skupštine bude donijeta odluka o pokretanju tužbe.

Prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, ovakve inicijative se stavljaju na dnevni red redovne sjednice u roku od tri sedmice od dana stavljanja zahtjeva u proceduru.

Prema saznanjima do kojih je došla Del Ponte, OVK je između 100 i 400 Srba prebacila na sjever Albanije, nakon ulaska NATO snaga na Kosovo, 12. juna 1999.

Na osnovu informacija novinara i iz drugih izvora, oni su držani u Kuksu i Tropiji, a neki od njih su prebačeni na područje albanskog gradića Burela, gdje su im ljekari vadili unutrašnje organe. Organi žrtava su, zatim, preko aerodroma u Tirani slati u inostranstvo.

Del Ponte je objavila i da su zvaničnici Haškog suda kod Burela našli zgradu s medicinskom opremom za operacije, koja je označena kao mjesto zločina prema Srbima.