{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tusk uručio Kosor ugovor o pristupanju Hrvatske EU

F
17.9.2011. u 12:14
0
8
Tusk uručio Kosor ugovor o pristupanju Hrvatske EU
0
Tusk uručio Kosor ugovor o pristupanju Hrvatske EU
Donald Tusk i Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Poljski premijer Donald Tusk uručio je u subotu u Zagrebu predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor nacrt Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, kazavši da bi bio vrlo zadovoljan kada bi taj ugovor bio potpisan u Varšavi, prijestolnici Poljske koja u ovom polugodištu predsjeda Evropskom unijom.
Nacrt ugovora na engleskom jeziku uručen je premijerki Kosor na svečanoj konferenciji za novinare koja je započela intoniranjem triju himni - Evropske unije, Poljske kao zemlje predsjedateljice EU-a te Hrvatske.

Važan trenutak

"Ovo je iznimno važan i povijesni trenutak radosti i sreće za sve nas", rekla je Kosor na konferenciji za novinare, zahvalivši svojem poljskom kolegi što je osobno donio nacrt ugovora u Zagreb te uputivši mu i nekoliko rečenica na poljskom jeziku.

"Posebno cijenim što ste osobno došli u Zagreb i predali mi englesku verziju ugovora. Vaš dolazak još jednom potvrđuje čvrstu i prijateljsku potporu Poljske, ali i vašu osobnu potporu“, naglasila je Kosor.

Premijer Tusk nije štedio riječi pohvale na njen račun, pohvalivši hrabrost, zalaganje i predani rad hrvatske premijerke, te nazvavši je "junakinjom povijesti".

"Odradili ste veliki posao u korist cijele Evrope, ne samo Hrvatske", kazao je, dodajući da je danas kada mnogi sumnjaju u budućnost Evrope trud hrvatske premijerke velika injekcija optimizma.

"Hrvatska je danas jedan ogroman korak bliže članstvu u Evropskoj uniji", rekla je Kosor. "Predstoji još nekoliko poslova, svakako i potpisivanje ugovora ali ono što je najvažnije je da je najveći dio posla završen", dodala je.

Veliki napori će se Hrvatskoj isplatiti

Izrazila je uvjerenje da će danas "sve Hrvatice i Hrvati, svi građani Republike Hrvatske, biti iznimno ponosni", a ona sama je, kako je rekla, također iznimno ponosna što je imala čast biti na čelu vlade koja je dovršila ovaj ogroman posao.

Tusk je rekao kako će se veliki napori vlade isplatiti u budućnosti, rekavši da to govori kao Poljak čija je zemlja ušla u Uniju 2004.
"Vaši veliki napori u pravcu reformi donijet će rezultate i isplatit će se svima svim građanima, i narodu i državi", naglasio je.

Premijer Tusk je naglasio bi bio sretan da ugosti svoju hrvatsku kolegicu u Varšavi te da se u poljskom glavnom gradu potpiše Ugovor o pristupanju.

Zasad se još točno ne zna kada će i gdje ugovor biti potpisan, a osim Varšave spominje se i Bruxelles i to 9. decembra kada se tamo održava summit šefova država i vlada EU-a.

Ugovor na engleskom jeziku treba sada biti preveden na hrvatski i na službene jezike EU-a, te proći pravno-jezičnu redakturu što je proces koji bi trebao biti dovršen do kraja oktobara. Ugovor bi trebao biti na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta 1. decembra, a potom bi ga Vijeće EU-a trebalo prihvatiti 5. decembra, nakon čega je otvoren put njegovu potpisivanju.

Nakon potpisivanja ugovor mora biti ratificiran u svim zemljama članicama EU-a i u Hrvatskoj, koja u roku od mjesec dana nakon potpisivanja treba organizirati referendum o ulasku u EU.

Jedan od najvažnijih ugovora ikad sklopljenih

Kosor je ukratko rekapitulirala odvijanje pregovora, naglasivši važnost onoga trenutka kada su "beznadno blokirani pregovori" odblokirani, nakon dogovora o arbitraži sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, ali i činjenicu da su se hrvatski pregovori odvijali u nepovoljnom ozračju i iz drugih razloga: odbacivanja evropskog ustava, dugih rasprava o Lisabonskom ugovoru te gospodarske i financijske krize. Oni su također, kazala je hrvatska premijerka, bili "najteži i najzahtjevniji" u povijesti proširenja, što je ocjena i država članica, i Evropske komisije i "upućenih promatrača“.

Naglasivši da je ugovor, jedan od "najvažnijih ugovora i dokumenata koje je Hrvatska ikad sklopila“, dovršen u godini kada se slavi dvadeseta godišnjica hrvatske nezavisnosti, Kosor je prije svega na doprinosu zahvalila svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih porodica, svima koji su branili interese Hrvatske.

Zahvalila je potom i svim pregovaračima, posebno glavnom hrvatskom pregovaraču Vladimiru Drobnjaku, članovima vlade i svih prethodnih vlada, stručnjacima u državnoj upravi i akademskoj zajednici, svim zastupnicima Hrvatskog sabora, te predsjedniku Republike i svim dosadašnjih predsjednicima i svim građankama i građanima „na podršci i razumijevanju“, kazavši da će svi od ovog procesa imati koristi, posebno od 1. jula 2013. kada hrvatska postane članicom EU-a.

"Tekst ću danas odmah uputiti i predsjedniku Republike Hrvatske (Ivi Josipoviću), predsjedniku hrvatskog parlamenta (Luki Bebiću) i predsjednici Nacionalnog odbora u Hrvatskom saboru Vesni Pusić“, najavila je Kosor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: