Regija
0

Tusk će pokušati izbjeći održavanje referenduma o Lisabonskom sporazumu

FENA
Poljski premijer Donald Tusk u petak je u Bruxellesu izjavio kako će uložiti krajnji napor da bi se u njegovoj zemlji izbjeglo održavanje referenduma o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma, prenijele su agencije.

Moćne nacionalističke snage orijentirane protiv EU-a iz stranke Pravo i pravda zahtijevaju održavanje referenduma, koji bi sigurno zakomplicirao očekivano poljsko ratificiranje sporazuma.

U govoru održanom nakon summita EU-a u Bruxellesu, poljski premijer Tusk izjavio je kako su čelnici EU-a izrazili zabrinutost zbog stanja u njegovoj zemlji oko spomenutog pitanja, izvijestio je Reuters.

"Svi su me moji sugovornici pitali što se događa", rekao je na konferenciji za novinare. "Referendum je, po mojem mišljenju, krajnje rješenje".

"Bivši premijer Jaroslaw Kaczynski jučer je pokazao krajnju neodgovornost dovevši u pitanje temeljne interese Poljske u ključnom trenutku", sa žaljenjem je rekao Tusk. "Nadao sam se da će, kad je riječ o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma Poljska poslužiti kao primjer, i da će se znati nositi s ovim problemom. Učinit ćemo sve da bismo vratili ugled, no šteta za naš imidž već je napravljena i bojim se da je ne možemo popraviti", kazao je umjereni Tusk.

Referendum u Poljskoj mogao bi potaknuti druge zemlje, članice EU-a, posebno Veliku Britaniju, na sličan potez.

Očekivalo se da će Poljska brzo ratificirati novi temeljni dokument EU, jer su to podupirale sve političke snage, uključujući i stranku Pravo i pravda bivšeg premijera, tim prije što je upravo on, dok je bio na čelu vlade, dogovarao detalje sporazuma i stavio svoj potpis na njega prošle godine.

No Kaczynski je u četvrtak parlamentarnu raspravu o ratifikaciji Lisabonskog ugovora iskoristio kako bi zatražio referendum.

Poljski konzervativci ipak su ostavili mogućnost da podupru ratifikaciju, ali samo pod uvjetom da se u preambuli zakona o ratifikaciji odredi kako poljski Ustav ima prednost nad europskim sporazumom i kako Poljska ima pravo izaći iz Europske unije.

"Ako odluka bude da se na silu progura verzija ratifikacije koju predlaže vlada, bit ćemo primorani glasovati protiv ili se suzdržati, što se svodi na isto", izjavio je u četvrtak Jaroslaw Kaczynski.

Ono na što se oslanja bivši premijer je zakonska odredba da za ratifikaciju mora glasovati kvalificirana dvotrećinska većina zastupnika, a matematika kaže da je među 460 zastupnika u Sejmu ne može biti bez 159 članova Prava i pravde.

No sadašnji premijer Tusk, koji je pobijedio Kaczynskog na prijevremenim parlamentarnim izborima u listopadu prošle godine, i koji uživa golemu popularnost u Poljskoj, odbacio je mogućnost prihvaćanja zahtjeva svojeg prethodnika, pozvavši ga da se vrati prijašnjoj potpori Lisabonskom ugovoru.

Nakon kratke rasprave, nova sjednica Sejma zakazana je za utorak, kako bi se suprotstavljenim stranama omogućilo vrijeme da postignu kompromis.

Analitičari procjenjuju da bi ratifikacija ipak mogla proći jer članstvo Prava i pravde nije jedinstveno, odnosno smatraju da će nekolicina zastupnika te stranke naklonjenija EU-u vjerojatno dati svoj glas za ratifikaciju sporazuma, koji moraju ratificirati sve zemlje članice.

Dosad su to učinile Francuska, Mađarska, Rumunjska, Malta i Slovenija, a samo je u Republici Irskoj o tome predviđen referendum, iako izjašnjavanje naroda traže euroskeptične političke snage širom EU-a.