Govorio i o Mostaru
0

Turski ministar Cavusoglu dao podršku Christianu Schmidtu i OHR-u

S. M.
Mevlut Cavasoglu (Foto: EPA-EFE)
Mevlut Cavasoglu (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da danas postoji Jugoistočna Evropa koja dijalogom traži rješenja za probleme i da je Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi /SEECP/ sposoban okupiti zemlje regije čak i u najtežim vremenima.

U Antaliji je počeo sastanak Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Izjavljujući da mu je zadovoljstvo ugostiti učesnike u Antaliji, Cavusoglu je rekao da ove godine slave 25. godišnjicu SEECP-a. Izrazivši da su se ponovo okupili u Antaliji nakon neformalnog sastanka u novembru, Cavusoglu je podsjetio da su održali samit u Antaliji prije 23 godine, kada je Turska prvi put preuzela predsjedavanje SEECP-om.

Napomenuo je da su poduzeti važni koraci za integraciju regiona. "Zajedničko regionalno tržište, koje omogućava slobodno kretanje robe, usluga, ljudi i kapitala između šest regionalnih ekonomija koje nisu članice EU. I dalje se radi na tome da se osigura da sudionici putuju s ličnom kartom", rekao je Cavusoglu.

Navodeći da su zadovoljni uspješnom organizacijom izbora nakon 12 godina u Mostaru i da su izbori pokazali da stranke u Bosni i Hercegovini mogu raditi u harmoniji ako žele, Cavusoglu je poželio uspjeh novoizabranom visokom predstavniku Christianu Schmidtu i izrazio svoju zahvalnost Valentinu Inzku.

Cavusoglu je dodao da će i u narednom periodu nastaviti podržavati ured visokog predstavnika.