Most u Sremskoj Rači
6

Turska firma počinje pripreme radova na dionici puta Beograd - Sarajevo

A. P.
Ministarica građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović održala je jučer u vladi pripremni sastanak sa turskom kompanijom Tasyapi o izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin i najavila da će do kraja ove sedmice početi pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja autoputa Beograd-Sarajevo.

"Tasyapi počinje pripremne radove, a zatim i radove, na dionici za koju je dobio građevinsku dozvolu, za izgradnju autoputa između Beograda i Sarajeva. To je važan korak", rekla je Mihajlović Tanjugu poslije sastanka.

Dionica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 18 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona eura.

Podsetila je da je komercijalni ugovor sa Tasyapijem potpisan u decembru 2018. i da je završeno sve što je neophodno da bi radovi mogli da počnu.

Na gradilištu je već 1.000 radnika spremno da počnu raditi i za radnike je napravljen kamp.

"Očekujem u oktobru i predsjednika Turske Erdogana, koji će posjetiti to gradilište", rekla je Mihajlović.

"Tasyapi", dodaje, radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi deo prstena ka BiH, a to je dionica Požega - Kotroman u dužini od 63 km, a procijenjena vrednost tog dela je oko 800 miliona eura.

"Sa Tasyapijem počinjemo uskoro i rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin, nadamo se da ćemo na jesen i to pokrenuti", dodala je potpredsjednica vlade Srbije.

Srbija izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.