Kosovo
0

Turčin i Izraelac optuženi za trgovinu organima

FENA
Jonathan Ratel
Jonathan Ratel
Tužitelj Evropske unije (EU) na Kosovu optužio je turskog i izraelskog državljanina zbog umiješanosti u međunarodnu mrežu koja je lažno obećavala siromašnim ljudima novac za njihove bubrege i potom je transplantirala organe bogatim kupcima, saopćila je u ponedjeljak misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Turčin Yusuf Sonmez i Izraelac Moshe Harel optuženi su prošle sedmice zbog "trgovine ljudima, organiziranog kriminala i nezakonitog obavljanja medicinskih aktivnosti", navodi EULEX u saopćenju, prenosi AP.

Zvaničnici EU-a vjerovali su da su Sonmez i Harel na slobodi, a Interpol je izdao potjernicu za njima.

Optužnica je dio šire istrage navoda o organiziranoj zločinačkoj grupi koja je obavljala operacije u klinici izvan Prištine gdje se vršila transplantacija organa.

Tužitelj EU-a Jonathan Ratel, koji je prikupio optužbe u 2010. godini, izjavio je da je žrtvama obećavano do 20.000 eura za njihove bubrege, dok je od primalaca organa traženo da plate između 80.000 i 100.000 eura. Žrtve su bile iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske, i živjele su "u ekstremnom siromaštvu i akutnoj finansijskoj krizi".

Kosovski zakon zabranjuje uklanjanje i transplantaciju organa.

Slučaj je privukao pažnju vlasti 2008. godine kada je kosovska policija djelovala po informaciji turskog državljanina koji je izjavio da mu je "ukraden" bubreg.

Otada je sedam Kosovara, uključujući ljekare i visokog zvaničnika ministarstva zdravstva, optuženo i nalazi se na suđenju.

Sonmez i Harel optuženi su odvojeno nakon što su istražitelji EU-a locirali Harela u Izraelu a tužilac EU-a intervjuisao je Somneza u Turskoj u ovoj godini.