Regija
0

Tuerk: Slovenska demokracija nije savršena

FENA
Slovenska demokracija nije savršena, rekao je u razgovoru za njemački tjednik Spiegel slovenski predsjednik Danilo Tuerk, upitan o slobodi medija u svojoj državi, te pitanju "izbrisanih" neslovenaca koji još nije riješen prema presudama Ustavnog suda.

"Država treba dijalog kako bi se došlo do standarda za slobodu medija", izjavio je Tuerk u razgovoru objavljenom u subotu u vezi s peticijom protiv cenzure koju je potpisao velik broj slovenskih novinara.

Slovenski predsjednik izjavio je da se ne slaže s vladom da su peticijom novinari ocrnili državu u inozemstvu nego da su njome izazvali demokratsku polemiku o "velikom pritisku" na njih koju izvode vlasnici medijskih kuća i političari.

Na pitanje o više od 16.000 "izbrisanih" koje je Slovenija 1992. izbrisala iz registra stalnog stanovništva, čime su izgubili i ostala prava, Tuerk je rekao da je riječ o "nepravdi" koju vlada treba popraviti u skladu s pravorijekom Ustavnog suda koji je presudio da je takva mjera bila nezakonita.

U vezi s procesom ulaska država zapadnog Balkana u Europsku uniju, Tuerk se zauzeo za postupan pristup, ovisan o rezultatima reformi. Što se tiče Srbije, ona mora sama prosuditi da li želi ući u integraciju i ispuniti uvjete, a Kosovom će se EU baviti desetljećima nakon međunarodnog priznanja, osobito zbog njegove ekonomske nerazvijenosti, ocijenio je Tuerk.