Slovenija
0

Tuerk raspisao izbore za sedam eurozastupnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk raspisao je u petak izbore za sedam slovenskih zastupnika u novom sazivu Evropskog parlamenta, pozvavši birače da se na izbore koji će se održati 7. juna odazovu u što većem broju.

"Nadam se da će na izborima sudjelovati veliki broj birača, te tako potvrditi privrženost Slovenije evropskoj integraciji. U novom mandatu Evropski parlament imat će veću ulogu nego ikada prije, a našu zajedničku evropsku domovinu u tom razdoblju očekuju značajni izazovi", naveo je slovenski predsjednik obraćajući se biračima povodom raspisivanja drugih izbora za Evropski parlament u Sloveniji.

Na prvim izborima za Evropski parlament, koji su održani 13. juna 2004. godine, odmah nakon što je Slovenija primljena u EU, na izbore se odazvalo 28,35 posto birača. Na njima je najviše glasova (23,57 posto) osvojila opozicijska stranačka lista demokršćanske stranke Nove Slovenije (NSI), dok je na drugom mjestu sa 21,97 posto osvojenih glasova bila Liberalno-demokratska stranka (LDS) tadašnjeg slovenskog premijera Antona Ropa.

Ropova stranka na nacionalnim parlamentarnim izborima koji su održani najesen iste godine izgubila je većinu u parlamentu, a na vlast je došla koalicija desnog centra. Stranka Nova Slovenija (NSI) na parlamentarnim izborima održanim prošle godine prvi put nije prošla 4-postotni izborni prag. Njen eurozastupnik, bivši premijer Alojz Peterle, i ove godine se kandidira na izborima za Evropski parlament, a slovenske stranke u postupku su evidentiranja svojih kandidata za izborne liste s kojima će nastupiti na drugim izborima za Evopski parlament.

Očekuje se da će na drugim izborima za slovenske eurozastupnike sudjelovati više slovenskih birača nego na prvima jer je interes domaće javnosti za evropska pitanja povećan, a veći je i interes kandidata za eurozastupnike. Njihove plate u novom sazivu bit će usklađene s prosjekom plata europarlamentaraca iz velikih država EU-a, dok su do sada primali manje od zastupnika u slovenskom Državnom zboru.