{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuerk: Nakon Hrvatske u EU ulazi Crna Gora

F
7.9.2011. u 12:36
0
5
Tuerk: Nakon Hrvatske u EU ulazi Crna Gora
0
Tuerk: Nakon Hrvatske u EU ulazi Crna Gora
Danilo Tuerk
Svojim posjetom Crnoj Gori i izjavom da će ta država nakon Hrvatske biti prva prva zemlja u regiji koja će se priključiti Europskoj uniji slovenski predsjednik Danilo Tuerk pokazao je da poznaje političke prilike na Balkanu i stanje u kojemu se Crna Gora i dalje susreće s politikom osporavanja svoje državnosti, piše u srijedu slovensko "Delo".
Tijekom službenog posjeta Crnoj Gori Tuerk je u ponedjeljak, nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, rekao da je proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju praktično zaključen i da sada Crna Gora mora dobiti datum za početak pregovora s Bruxellesom.

"Došao sam s jednom jedinom bitnom porukom: Crna Gora će biti prva sljedeća članica Europske unije", poručio je Tuerk dodavši da će u tom procesu Slovenija pomagati Crnoj Gori.

Svojom najavom da će Crna Gora nakon Slovenije i Hrvatske postati treća članica EU-a s područja bivše Jugoslavije Tuerk je pokazao da je dobro informiran o političkim prilikama na Balkanu, osobito u Crnoj Gori koja se još susreće s osporavanjima svoje državnosti koja dolaze iz Beograda, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

"Crna Gora se susreće s problemima u vezi s nasilnim zadacima koje svojim podružnicama u Crnoj Gori postavljaju dužnosnici iz Srbije. Politiku Beograda inače prepoznaju i u EU-u jer Srbija ne skriva da se ne slaže s crnogorskom državnošću, te da nastoji izazvati nove sukobe koji bi malu balkansku državu vratili u Miloševićevo vrijeme", navodi vodeći slovenski dnevnik.

"Kad bi ta nastojanja uspjela, put Crne Gore prema Europskoj uniji bi se zaustavio, a tome bi slijedio i pokušaj vraćanja Crne Gore u okvir velike Srbije 'na prirodan način' ", komentira smisao Tuerkovih poruka u Podgorici dopisnik "Dela" Branko Jokić.

Pokušaji destabilizacije crnogorske državnosti dolaze i preko Srpske pravoslavne crkve i negacije crnogorskog jezika, a u Podgorici su Tuerkove poruke doživjeli kao znak da Europa jasno vidi reformsku politiku crnogorskih vlasti i mirovnu ulogu Crne Gore na Balkanu te da se neće dopustiti da protivnici crnogorske državnosti uspiju, navodi "Delo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: