{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuerk: Nakon Hrvatske u EU ulazi Crna Gora

F
7.9.2011. u 12:36
0
5
Tuerk: Nakon Hrvatske u EU ulazi Crna Gora
0
Tuerk: Nakon Hrvatske u EU ulazi Crna Gora
Danilo Tuerk
Svojim posjetom Crnoj Gori i izjavom da će ta država nakon Hrvatske biti prva prva zemlja u regiji koja će se priključiti Europskoj uniji slovenski predsjednik Danilo Tuerk pokazao je da poznaje političke prilike na Balkanu i stanje u kojemu se Crna Gora i dalje susreće s politikom osporavanja svoje državnosti, piše u srijedu slovensko "Delo".
Tijekom službenog posjeta Crnoj Gori Tuerk je u ponedjeljak, nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, rekao da je proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju praktično zaključen i da sada Crna Gora mora dobiti datum za početak pregovora s Bruxellesom.

"Došao sam s jednom jedinom bitnom porukom: Crna Gora će biti prva sljedeća članica Europske unije", poručio je Tuerk dodavši da će u tom procesu Slovenija pomagati Crnoj Gori.

Svojom najavom da će Crna Gora nakon Slovenije i Hrvatske postati treća članica EU-a s područja bivše Jugoslavije Tuerk je pokazao da je dobro informiran o političkim prilikama na Balkanu, osobito u Crnoj Gori koja se još susreće s osporavanjima svoje državnosti koja dolaze iz Beograda, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

"Crna Gora se susreće s problemima u vezi s nasilnim zadacima koje svojim podružnicama u Crnoj Gori postavljaju dužnosnici iz Srbije. Politiku Beograda inače prepoznaju i u EU-u jer Srbija ne skriva da se ne slaže s crnogorskom državnošću, te da nastoji izazvati nove sukobe koji bi malu balkansku državu vratili u Miloševićevo vrijeme", navodi vodeći slovenski dnevnik.

"Kad bi ta nastojanja uspjela, put Crne Gore prema Europskoj uniji bi se zaustavio, a tome bi slijedio i pokušaj vraćanja Crne Gore u okvir velike Srbije 'na prirodan način' ", komentira smisao Tuerkovih poruka u Podgorici dopisnik "Dela" Branko Jokić.

Pokušaji destabilizacije crnogorske državnosti dolaze i preko Srpske pravoslavne crkve i negacije crnogorskog jezika, a u Podgorici su Tuerkove poruke doživjeli kao znak da Europa jasno vidi reformsku politiku crnogorskih vlasti i mirovnu ulogu Crne Gore na Balkanu te da se neće dopustiti da protivnici crnogorske državnosti uspiju, navodi "Delo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: