Slovenija
0

Tuerk dao saglasnost na otvaranje arhiva

FENA
Danilo Tuerk
Danilo Tuerk
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk dao je u ponedjeljak pismenu saglasnost za otvaranje svih arhivskih materijala u kojima se pojavljuje njegovo ime kako bi otklonio sumnjičenja jedne oporbene stranke da je za vrijeme bivše Jugoslavije bio povezan s "udbom".

Pismenu saglasnost da javnosti postanu dostupni svi dokumenti u kojima se pojavljuje njegovo ime Tuerk je poslao premijeru Borutu Pahoru te "izričito zabranio" da se zaštita funkcije predsjednika države koristi kao moguće opravdanje za ograničen pristup tim arhivima, naveo je u saopćenju za javnost u ponedjeljak Tuerkov ured.

Slovenska je vlada nedavno odredila zabranu pristupa dijelu "osjetljivog" arhivskog gradiva iz vremena bivše Jugoslavije publicistu Igoru Omerzi, koji je temeljem tih dokumenata pripremao knjigu o tome kako je "slovenska udba" nekada progonila političke protivnike "starog režima".

Omerza je odbijen s tumačenjem da bi arhivski materijal mogao odati imena ljudi koji su se u inozemstvu borili za slovenske interese, no oporba desnog centra to je iskoristila za napad na vladu i predsjednika države Tuerka.

U žestokoj polemici o smislu otvaranja odnosno zatvaranja "arhiva udbe" našli su se opozicijski čelnik i nekadašnji premijer Janez Janša te predsjednik države Danilo Tuerk.

Najprije je Janša vladu optužio da zatvaranjem arhiva štiti veze "starih struktura" s političarima koji su još na sceni. Među ostalim, naveo je da je Tuerk prije trideset godina vodio jednu komisiju za pitanja manjina koju je "udba" među ostalim izvještavala i o subverzivnim akcijama jugoslavenskih agenata u Austriji pod krinkom zaštite slovenske manjine, što je Tuerk energično zanijekao, rekavši da se radi o političkoj manipulaciji koja zapravo dokazuju nisku političku kulturu njenih autora.

Sumnje o navodnim vezama Tuerka s "udbom" pojavljivale su se još od prošle godine kad je od odlikovao nekadašnjeg šefa komunističke policije Tomaža Eržena, te izazvao ogorčenje desnice koja je tvrdila da se radi o "simboličkom" odlikovanju totalitarnom režimu.

Na Janšine tvrdnje da jedan javno objavljeni dokument iz to vremena dokazuje kako je Tuerkova komisija za manjine, koju je vodio pri Socijalističkom savezu, dokazuje njegove tadašnje veze s udbom, sadašnji je predsjednik države naveo da se u komisiji bavio pravnim aspektima položaja Slovenaca u Austriji te da u djelovanje "udbe" nije bio upućen.