Ako ICTY bude zahtijevao
0

Tuđman će se odazvati Karadžićevom pozivu

FENA
Miroslav Tuđman (Foto: Arhiv)
Miroslav Tuđman (Foto: Arhiv)
Bivši šef hrvatske obavještajne zajednice Miroslav Tuđman izjavio je danas da će se odazvati razgovoru s odbranom Radovana Karadžića ako na to bude prisiljen obavezujućim nalogom Haškog suda.

"Ako je to obavezujući nalog, onda nemam izbora i morat ću se odazvati", izjavio je Tuđman i dodao da službeno nije dobio nikakvu obavijest, nego je informacije o zahtjevu Haškog suda da razgovara s Karadžićevim pravnim savjetnikom pročitao danas na internetskim portalima.

ICTY je na internetskim stranicama objavio da je odobren Karadžićev zahtjev, poslan sudu u septembru 2010., za razgovor s Miroslavom Tuđmanom te je hrvatskoj vladi naložio da osigura da se Tuđman odazove intervjuu s Karadžićevim pravnim savjetnikom.

Od vlade se traži da Tuđmanu uruči poziv i poduzme sve mjere da se sin bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pojavi na razgovoru na mjestu i u vrijeme koje odredi Karadžićeva obrana.

Karadžić svoj zahtjev obrazlaže time da je Tuđman "kao šef bivše Hrvatske izvještajne službe (HIS) znao za isporuke i krijumčarenje oružja Bošnjacima tokom rata u BiH". Navodi da je Tuđman imao uvid u "dokumente koji se odnose na sporazum s Iranom o isporuci oružja bosanskim muslimanima, uz prešutnu suglasnost SAD-a i drugih članica UN-a, otvaranje pomorskih i zračnih koridora koji su bili blokirani, korištenje humanitarnih konvoja za krijumčarenje oružja u BiH te prirodu i količinu oružja koje je prokrijumčareno u BiH od 1994. do 1995. godine".

"Pretpostavljam da će se Karadžić držati teze da je SAD sudjelovao u naoružavanju muslimana, a mi da smo propuštali oružje koje je završilo u Srebrenici", kaže Tuđman.

"Ja o tome mogu zasad samo reći da sam bio šef službe koja je prikupljala informacije iz inostranstva, a nije kontrolirala rad ni hrvatskih institucija ni hrvatskih građana", tvrdi Tuđman.

Haške sudije u obrazloženju odluke navode kako su propali pokušaji optuženoga Karadžića i sudskog vijeća da se Tuđmana privoli na dobrovoljnu suradnju te smatraju da su informacije koje bi Karadžić mogao dobiti od Tuđmana relevantne za predmet i njegovu obranu.

Sam Tuđman nije htio reći tko je s njim i kada kontaktirao vezano uz Karadžićev zahtjev, no iz obrazloženja ICTY-ja proistječe da je odbijao dosadašnje pokušaje da ga se privoli na razgovor s Karadžićevom obranom.