{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tsipras uvrijedio komšije: Makedonska nacija nikada nije postojala

S
SRNA
20.1.2018. u 13:54
9
281
Tsipras uvrijedio komšije: Makedonska nacija nikada nije postojala
9
Tsipras uvrijedio komšije: Makedonska nacija nikada nije postojala
Alexis Tsipras (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik grčke Vlade Alexsis Tsipras izjavio je da makedonska nacija nikada nije postojala.
Tsipras u intervjuu za atinski dnevnik "Etnos", koji će biti objavljen sutra, detaljno govori o pitanju u vezi sa nazivom, te opisuje koje ime bi bilo prihvatljivo za njegovu Vladu i naglašava da je posebno važno pitanje u vezi sa iredentizmom.

Posrednik UN-a u sporu Matthew Nimetz izjavio je da nijedan prijedlog o imenu ne ugrožava identitet Makedonije, ali nije htio da otkriva ponuđene prijedloge za rješenje višegodišnjeg spora između Skoplja i Atine.

Objedinjena makedonska dijaspora zatražila je ostavku posrednika Nimetza, jer smatra da je on na posljednjem sastanku sa pregovaračima u New Yorku nastavio da krši Privremeni sporazum između Makedonije i Grčke iz 1995. godine i da ne poštuje Univerzalnu deklaraciju u ljudskim pravima.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da se nada da će biti pronađeno rješenje o imenu.

Makedonska Vlada u ponedjeljak će razmotriti rješenja koja je Nimetz predložio Skoplju i Atini na posljednjem sastanku u New Yorku sa pregovaračima Vaskom Nasumovskim i Amandiosom Vasilakisom.

Kao moguća imena ponudio je - Republika Nova Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje), prenose skopski mediji.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja "sigurnosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: