|

Trump poručio Kosovu: Stižu posljedice ako ne ukinete odluku o taksama za BiH i Srbiju

Trump poručio Kosovu: Stižu posljedice ako ne ukinete odluku o taksama za BiH i Srbiju
20
S
SRNA
9.3.2019. u 16:55
86
komentara
20

dijeljenja
Trump poručio Kosovu: Stižu posljedice ako ne ukinete odluku o taksama za BiH i Srbiju Foto: Telegrafi.com
Američki državni podsekretar za politička pitanja David Hale prenio je danas predstavnicima kosovskih institucija da predsjednik SAD Donald Trump i američka administracija insistiraju na nastavku pregovora sa Beogradom i da će Kosovo, ako bude odgovorno za njihov neuspjeh, platiti veliku cijenu.
Hale je naveo da će Kosovo trpjeti posljedice ukoliko ne suspenduje odluku o carinskim stopama na robu iz BiH i centralne Srbije minimum na 120 dana, prenijeli su mediji na albanskom jeziku.

On je ponovio da će Kosovo imati punu podršku SAD ukoliko se pridržava politike koja znači "zajedničko djelovanje" i "djelovanje koje se ne kosi sa američkim interesima" i stavom da su pregovori put do postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Hale je istakao da SAD i zemlje EU imaju isti stav prema rješavanju problema između Kosova i Srbije i da SAD očekuje da se pregovori okončaju uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije, prenose mediji u Prištini pozivajući se na izvore bliske Ambasadi SAD.

Hale se sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom skupštine Kadrijem Veseljijem sastao u Ambasadi SAD u Prištini.

Prema navodima medija, to potvrđuje zategnutost odnosa između Kosova i SAD.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...