{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tri serije Plivinog lijeka Oxaliplatin povučene s tržišta

S
25.2.2013. u 19:49
0
1
Tri serije Plivinog lijeka Oxaliplatin povučene s tržišta
0
Tri serije Plivinog lijeka Oxaliplatin povučene s tržišta
U Hrvatskoj se iz upotrebe povlače tri serije Plivinog lijeka Oxaliplatina zbog obavještenja o nuspojavama koje je hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) primila od zdravstvenih radnika i italijanske medicinske agencije (AIfA), potvrđeno je iz Plive.
Iz Plive danas poručuju da su u skladu sa hrvatskim propisima obavijestili sve veleprodaje o povlačenju tri serije lijeka, koncentrata za otopinu za infuziju, brojeva 12G12LM, 11A24Kf i 12I14LJ čime je obustavljena dalja distribucija.

S obzirom da je riječ o lijeku koji se primjenjuje isključivo tokom bolničkog liječenja, za navedene serije proces povlačenja je u toku iz veleprodaje i sistema bolničkih apoteka.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je za dvije serije Oxaliplatina kojima je rok upotrebe do januara i jula 2014. prijave o nuspojavama primila od zdravstvenih radnika, a za treću seriju od italijanske medicinske agencije AIfA, prenose hrvatski mediji.

Halmed je o povlačenju navedenih serija lijeka obavijestio sve bolničke ustanove u Hrvatskoj koje su primile navedene serije.

Od nosioca odobrenja Plive zatraženo je da obavijesti sve veleprodaje o povlačenju, te da od njih zatraži obustavu distribucije i povlačenje zaliha iz bolničkih apoteka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: