|

Tri osobe umrle u Rumuniji i Makedoniji od nove gripe

Tri osobe umrle u Rumuniji i Makedoniji od nove gripe
1
F
FENA
25.1.2013. u 11:03
0
komentara
1

dijeljenja
Tri osobe umrle u Rumuniji i Makedoniji od nove gripe
Tri osobe su umrle u Rumuniji i Makedoniji nakon što su se zarazile virusom H1N1, poznatije kao svinjska gripa, izvijestila su ministarstva zdravstva dviju država.
Rumunski državni tajnik za zdravstvo Alexandru Rafila kazao je da su u toj državi dvije osobe umrle od nove gripe. Žrtve su bile 55-godišnja žena i 61-godišnji muškarac.

"Ni u kojem slučaju još ne možemo govoriti o epidemiji svinjske gripe", dodao je Rafila.

U odvojenoj objavi, makedonske vlasti su izvijestile da je 62-godišnji muškarac umro nakon što se zarazio virusom prošle sedmice.

U Makedoniji su zabilježili već 14 slučajeva zaraze virusom H1N1.

Epidemija virusom H1N1 2009. godine je počela u Meksiku te se raširila diljem svijeta, a od svinjske gripe je umrlo čak 18.500 osoba. Nakon te epidemije ostali su "repovi" vezani i uz loše utjecaje vakcine protiv virusa H1N1 te bi priče o pojavi narkolepsije kod cijepljenih mladih moglo navesti mnoge da više ne pomišljaju na takvu zaštitu od bolesti kod nove pojave epidemije.

Reuters je objavio da je 800 djece u Evropi oboljelo od narkolepsije, neizlječivog poremećaja spavanja, nakon što su primili vakcinu Pandemrix koje je proizvela kompanija GlaxoSmithKline. Potom su regulatori zabranili davanje te vakcine mlađima od 20 godina.

Everyday Health je izvijestio da je oko 30 miliona ljudi primilo vakcinu te da je povezanost Pandemrixa i poremećaja spavanja bilo istraživano još 2010. godine. Međutim, kompanija je tvrdila da nije bilo dovoljno informacija za povezivanje vakcine s narkolepsijom. U međuvremenu je u Finskoj, Švedskoj, Francuskoj, Norveškoj, Irskoj i još nekim zemljama Evrope utvrđen veći broj oboljenja nego prije vakcinacije, javlja agencija VLM.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.