Trećina zaposlenih zarađuje manje od 600 eura

F
FENA
30.11.2009. u 09:50
0
0
Trećina zaposlenih zarađuje manje od 600 eura
0
Trećina zaposlenih zarađuje manje od 600 eura Foto: Reuters
Gotovo trideset posto zaposlenih u Sloveniji prima neto plate niže od 600 eura pa su zahtjevi sindikata da se na taj iznos podignu minimalne plate za puno radno vrijeme nerealne, ocijenio je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar za evropska pitanja Mitja Gaspari.
Minimalna plaća sada iznosi 431 euro neto, a za njeno povećanje na 600 eura u subotu se u Ljubljani na protestima okupilo tridesetak hiljada sindikalnih aktivista, radnika i studenata.

"250.000 zaposlenih prima platu ispod 600 eura neto i taj se problem više ne može rješavati porezima", rekao je Gaspari odbacujući mogućnost da država radikalno smanji poreze i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Umjesto toga, najavio je da vlada razmišlja o uvođenju nulte porezne stope na dohodak za zaposlene koji primaju minimalne plate. Riječ je o 21.000 zaposlenih, a u tu svrhu vlada bi se u proračunu za iduću godinu trebala smanjiti izdatke za 400 miliona eura.

Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar finansija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke.

Gaspari je sindikate koji zahtijevaju 30 postotno povećanje minimalnih plata, a u isto vrijeme kritiziraju najavu zdravstvene i penzijske reforme, upozorio da je jedno i drugo nemoguće ako se podržava sadašnju vladu u njenim nastojanjima da osigura finansijsku stabilnost i osigura strukturalne reforme kako bi slovenska ekonomija iz krize izašla jača.

Gaspari je sindikate pozvao da se vrate socijalnom dijalogu kroz ekonomsko-socijalno vijeće kako bi se našlo realno rješenje za sadašnju situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: