{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trećina zaposlenih zarađuje manje od 600 eura

F
30.11.2009. u 09:50
0
0
Trećina zaposlenih zarađuje manje od 600 eura
0
Trećina zaposlenih zarađuje manje od 600 eura
Foto: Reuters
Gotovo trideset posto zaposlenih u Sloveniji prima neto plate niže od 600 eura pa su zahtjevi sindikata da se na taj iznos podignu minimalne plate za puno radno vrijeme nerealne, ocijenio je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar za evropska pitanja Mitja Gaspari.
Minimalna plaća sada iznosi 431 euro neto, a za njeno povećanje na 600 eura u subotu se u Ljubljani na protestima okupilo tridesetak hiljada sindikalnih aktivista, radnika i studenata.

"250.000 zaposlenih prima platu ispod 600 eura neto i taj se problem više ne može rješavati porezima", rekao je Gaspari odbacujući mogućnost da država radikalno smanji poreze i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Umjesto toga, najavio je da vlada razmišlja o uvođenju nulte porezne stope na dohodak za zaposlene koji primaju minimalne plate. Riječ je o 21.000 zaposlenih, a u tu svrhu vlada bi se u proračunu za iduću godinu trebala smanjiti izdatke za 400 miliona eura.

Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar finansija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke.

Gaspari je sindikate koji zahtijevaju 30 postotno povećanje minimalnih plata, a u isto vrijeme kritiziraju najavu zdravstvene i penzijske reforme, upozorio da je jedno i drugo nemoguće ako se podržava sadašnju vladu u njenim nastojanjima da osigura finansijsku stabilnost i osigura strukturalne reforme kako bi slovenska ekonomija iz krize izašla jača.

Gaspari je sindikate pozvao da se vrate socijalnom dijalogu kroz ekonomsko-socijalno vijeće kako bi se našlo realno rješenje za sadašnju situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: