Regija
0

Treća godina od sticanja nezavisnosti Crne Gore

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Crna Gora danas obilježava treću godišnjicu referenduma, na kome je obnovila nezavisnost.

Prema zvaničnim rezultatima Republičke referendumske komisije, na referendumu 2006. godine glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je protiv bilo 185.002 građana ili 44,5 odsto.

Održavanje referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu kojima je preko slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka posredovala Evropska unija (EU).

U višemjesečnim pregovorima najviše sporenja bilo je oko većine koja je potrebna da bi referendum uspio.

Skupština Crne Gore usvojila je 1. marta Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku EU, a na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je - Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?
Za predsjednik Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji su u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo. Prema podacima RRK pravo glasa na referendumu imalo je 484.718 građana. 

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o državnim praznicima kojima je 21. maj proglašen Danom nezavisnosti.