Karadžićev pravni savjetnik
0

"Tražit ćemo da nam vrate oduzeto"

FENA
Goran Petronijević, jedan od pravnih savjetnika haškog optuženika Radovana Karadžića, rekao je danas da će prvi zadatak odbrane bivšeg lidera bosanskih Srba biti da od Tužilaštva za ratne zločine zatraži da im se vrati materijal oduzet prilikom pretresa Karadžićevog stana.

"Prvi naš zadatak kao predstavnika odbrane bit će da od Tužilaštva za ratne zločine i Specijalnog suda tražimo da nam vrate sve što je od našeg štićenika oduzeto tokom pretresa stana. Reijč je o laptopu, 50 diskova i ogromnom dijelu materijala koji je Karadžić pripremao za odbranu", rekao je Petronijević.

Normalno je da su nadležni organi bili zainteresovani za taj materijal, ali bilo je dovoljno pola sata da svu dokumentaciju presnime, a potom da nam je vrate, naveo je on.

Petronijević je rekao da očekuje da će Karadžić u naredna dva radna dana biti izveden pred Vijeće Haškog tribunala, kako bi se izjasnio o optužnici, kao i da mu je pravni tim s tim u vezi dao određene savjete.

On, međutim, nije želio da iznosi detalje u vezi sa tim, napomenuvši da sve, ipak, zavisi od toga kako će se Karadžić nadalje ponašati.

Petronijević je najavio i da će se danas prvi put sastati tim za odbranu Radovana Karadžića i da je njegova želja bila da u tom timu, pored njega, budu kolege Svetozar Vujačić, Toma Fila, Smilja Avramov, Kosta Čavoški i Milivoje Bata Ivanišević.

On je dodao da nije iznenađen jutrošnjim izručenjem bivšeg lidera bosnaskih Srba u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Scheveningenu.

Petronijević, koji se od jučer priključio odbrani i prvi put vidio Karadžića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, rekao je Tanjugu i da je iz medija čuo da njegov kolega Svetozar Vujačić nije ni podneo žalbu na rješenje haškog optuženika Tribunalu.

"To je, međutim, bio jedini način da se odloži Karadžićevo izručenje", kazao je Petronijević.

Ne želeći da komentariše detalje u vezi s tim, on je kazao da je pravo svakog optuženog da izabere pravni lijek koji će da koristi i da mu to pravo niko ne može oduzeti.