Haški tribunal
0

Traži se stav Srbije o puštanju na slobodu Stanišića i Simatovića

FENA
Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) pozvalo je u utorak Srbiju da u roku od deset dana iznese svoj stav o zahtjevu Franka Simatovića i Jovice Stanišića za privremeno puštanje na slobodu.

Period njihovog boravka u Srbiji bio bi između 30. marta i 30. aprila ove godine, u trajanju koje će biti naknadno utvrđeno, navodi se u pozivu dostavljenom i Tanjugu.

Također se navodi da je Stanišićeva odbrana tražila 27. februara njegovo privremeno puštanje tokom uskršnjih praznika, a 1. marta ispravila zahtjev, precizirajući da bi riječ bila o periodu između 30. marta i 29. aprila.

Stanišićevi advokati ističu da Srbija "iz razloga nepoznatih odbrani" nije odgovorila na zahtjev za davanje garancija u vezi s privremenim oslobađanjem od maja 2011. godine i traže da Srbija treba pisanim putem da objasni razloge za to.

Odbrana Simatovića je zahtjev za privremenim oslobađanjem podnijela 2. marta za period između 30. marta i 30. aprila, ističući da je 1. marta tražila garancije i dodajući da Srbija nije odgovorila na sličan zahtjev u novembru 2011. godine.

"Odbrana Simatovića predlaže saslušanje tokom koga će predstavnici Srbije iznijeti poziciju pred vijećem i traži od vijeća da naloži Srbiji da odgovori na zahtjev za garancije do 12. marta 2012., navedeno je u pozivu.

Također se navodi da vijeće smatra poziciju Srbije o zahtjevima za privremeno puštanje na slobodu optuženih na teritoriju Srbije "važnim faktorom u odlučivanju o ovim zahtjevima" i stoga "poziva Srbiju da u pisanoj formi navede poziciju u vezi sa zahtjevom Stanišića i zahtjevom Simatovića".

Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine, Stanišić je izručen Haagu u junu, a Simatović u maju iste godine.

Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odgađano je više puta.