|

Traži se stav Srbije o puštanju na slobodu Stanišića i Simatovića

Traži se stav Srbije o puštanju na slobodu Stanišića i Simatovića
0
F
FENA
6.3.2012. u 20:49
0
komentara
0

dijeljenja
Traži se stav Srbije o puštanju na slobodu Stanišića i Simatovića Jovica Stanišić
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) pozvalo je u utorak Srbiju da u roku od deset dana iznese svoj stav o zahtjevu Franka Simatovića i Jovice Stanišića za privremeno puštanje na slobodu.
Period njihovog boravka u Srbiji bio bi između 30. marta i 30. aprila ove godine, u trajanju koje će biti naknadno utvrđeno, navodi se u pozivu dostavljenom i Tanjugu.

Također se navodi da je Stanišićeva odbrana tražila 27. februara njegovo privremeno puštanje tokom uskršnjih praznika, a 1. marta ispravila zahtjev, precizirajući da bi riječ bila o periodu između 30. marta i 29. aprila.

Stanišićevi advokati ističu da Srbija "iz razloga nepoznatih odbrani" nije odgovorila na zahtjev za davanje garancija u vezi s privremenim oslobađanjem od maja 2011. godine i traže da Srbija treba pisanim putem da objasni razloge za to.

Odbrana Simatovića je zahtjev za privremenim oslobađanjem podnijela 2. marta za period između 30. marta i 30. aprila, ističući da je 1. marta tražila garancije i dodajući da Srbija nije odgovorila na sličan zahtjev u novembru 2011. godine.

"Odbrana Simatovića predlaže saslušanje tokom koga će predstavnici Srbije iznijeti poziciju pred vijećem i traži od vijeća da naloži Srbiji da odgovori na zahtjev za garancije do 12. marta 2012., navedeno je u pozivu.

Također se navodi da vijeće smatra poziciju Srbije o zahtjevima za privremeno puštanje na slobodu optuženih na teritoriju Srbije "važnim faktorom u odlučivanju o ovim zahtjevima" i stoga "poziva Srbiju da u pisanoj formi navede poziciju u vezi sa zahtjevom Stanišića i zahtjevom Simatovića".

Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine, Stanišić je izručen Haagu u junu, a Simatović u maju iste godine.

Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odgađano je više puta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.