{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Traži se formulacija koja će zadovoljiti i Hrvatsku i Sloveniju

F
11.3.2009. u 17:37
0
0
Traži se formulacija koja će zadovoljiti i Hrvatsku i Sloveniju
0
Traži se formulacija koja će zadovoljiti i Hrvatsku i Sloveniju
Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u srijedu u Strasbourgu, prije početka rasprave o rezoluciji o Hrvatskoj u Evropskom parlamentu, da se još uvijek traži formulacija teksta o ulozi europskog posredništva za rješavanje graničnog prijepora koja bi bila prihvatljiva i za Hrvatsku i za Sloveniju.
"Mislim da je poruka vrlo jasna, dvije se zemlje moraju dogovoriti, međunarodno pravo mora igrati ulogu, ali ne samo striktno međunarodno pravo jer se mora naći političko rješenje o formulaciji na kojem još radimo, budući da želimo imati formulaciju na koju bi mogli pristati slovenski kolege, ali s druge strane jasno da mora biti prihvaćeno i hrvatsko insistiranje na međunarodnom pravu", rekao je Swoboda.

On je istaknuo da je granični prijepor sa Slovenijom već odgodio i još će odgoditi ulazak Hrvatske ako se ovakva situacija nastavi, dodajući kako je potreban dogovor o medijaciji kako bi se deblokirali pregovori, koji bi se mogli dovršiti početkom 2010. godine.

Izvjestitelj Evropskog parlamenta je ponovno, bez ikakvih ograda, rekao da će tačan datum ulaska Hrvatske u EU biti 1. januara 2012. godine.

"Tačan datum formalnog ulaska bit će 1. januara 2012. godine, jer je potrebno obaviti raspravu i ratifikaciju u parlamentima, što uzima vremena", rekao je, prenijela je Hrvatska.

Najviše pozornosti u raspravi o rezoluciji o Hrvatskoj, o kojoj će se u srijedu raspravljati a u četvrtak glasati, izaziva pitanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog čega Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore.

Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. januara prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se "pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. augusta 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor".

Slovenski zastupnik u EP-u Jelko Kacin predložio je amandman u kojem traži da se taj dio teksta zamijeni sljedećom rečenicom: "Evropski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima".

Swoboda je sastavio novi amandman u kojem je djelomično uvažio Kacinov prijedlog, a djelomično je preuzeo i članak koji je prihvaćen na Vanjskopolitičkom odboru EP-a na Posseltov prijedlog.

Evropski parlament "podsjeća na neformalni dogovor postignut 25. augusta 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, pozdravlja medijaciju koju je ponudila Komisija i zauzima stajalište da se ta medijacija treba temeljiti na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti", stoji u amandmanu koji je podnio Swoboda.

Najjača politička skupina u Evropskom parlamentu, Evropska pučka stranka, nije podnijela nijedan amandman na prijedlog rezolucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: