Zukorlićeve pristalice
0

Traže deblokadu Bošnjačkog nacionalnog vijeća

FENA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koje je formirala nevladina organizacija Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), bliska glavnom muftiji Muameru Zukorliću, zatražili su danas deblokadu rada tog vijeća, javile su agencije.

Samir Tandir, predsjednik Izvršnog vijeća BNV-a, koje Vlada Srbije ne priznaje, izjavio je na pres-konferenciji u Novom Pazaru da ta nevladina organizacija neće učestvovati na ponovljenim izborima dok se ne utvrde "kriminalne radnje" koje su činili bivši ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i njegovi saradnici.

Tandir smatra da smjena Čiplića nije dovoljna i da on mora biti procesuiran za zloupotrebe prilikom promjene Poslovnika o konstituisanju nacionalnih vijeća i za druge nepravilnosti u radu.

On je kazao da će BNV istrajati u dokazivanju tih zloupotreba i da sve dok se one ne dokažu, BKZ neće ni razmišljati o novim izborima koje je ministar za ljudska i manjinska prava te državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio za jesen.

Tandir je ponovo zaprijetio internacionalizacijom problema u Sandžaku tako što će, kako je kazao, sve svjetske centre upoznati s teškom situacijom u tom regionu, kao i s tim da država finansijski podržava BNV kome je davno istekao mandat i koje se sada lažno predstavlja kao BNV u tehničkom sastavu.

Bošnjaci su jedina nacionalna manjina koja, nakon izbora u junu 2010. godine nije formirala nacionalni savjet.

Tri izborne liste nisu mogle da se dogovore o formiranju vijeća, pa je BKZ, na čijem je čelu bio Zukorlilć sa 17 osvojenih vijećničkih mandata, formirala vijeće uz podršku dvojice vijećnika s liste Bošnjački preporod, bliske ministru Rasimu Ljajiću.