Službeno oružje
0

Tragedija u Hrvatskoj: Djevojka stradala nakon što je policajac navodno čistio pištolj

B. H.
Foto: MUP RH
Foto: MUP RH
U Osijeku je jučer pronađeno tijelo mlade djevojke (21). Iako su prve neslužbene informacije govorile da se radi o samoubistvu, istraživanjem je utvrđeno da ju je usmrtio dečko, inače policajac, službenim pištoljem, prenosi Index.hr.

Policija je kriminalističkim istraživanjem ustvrdila da je policajac izvan službe "zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju", a ona je "preminula od ozljeda".

U hrvatskoj javnosti se nakon tog policijskog saopćenju pojavio niz pitanja, na koja bi policija trebala odgovoriti, a naročito jer se radi o djelu koje je počinio policajac.

Policija je prvo neslužbeno uvjeravala medije i javnost da je smrt djevojke u stanu u Osijeku gotovo sigurno samoubistvo. Prve informacije su bile da je policajac ostavio opasač sa službenim pištoljem na mjestu na kojem je do njega došla djevojka, koja je potom uzela pištolj i ustrijelila samu sebe.

Ipak, svega nekoliko sati nakon toga verzija priče je potpuno promijenjena te je policija službeno utvrdila da je djevojka usmrćena zbog "neopreznog rukovanja" službenim pištoljem.

Prema policiji, policajac je ispraznio pištolj i posljednji metak koji je ostao u oružju slučajno je pogodio djevojku, koja je preminula na mjestu događaja.

Osnovno pravilo rukovanja oružjem nalaže da se nikada ne smije uperiti cijev oružja prema drugoj osobi, osim se planira pucati prema njoj. Ovo pravilo vrijedi čak i kad je oružje prazno, a posebno kad je u njemu metak.

Prema Pravilniku koji regulira postupanje policijskih službenika u Hrvatskoj, metak se smije staviti u cijev službenog pištolja samo ako postoji opravdana pretpostavka da će biti potrebno koristiti vatreno oružje u obavljanju policijskog posla. Takva situacija očito nije bila prisutna kada je policajac bio kod kuće sa svojom djevojkom.

Pravilnik također zahtijeva da policajac provjeri da li se metak nalazi u cijevi i da pravilno isprazni oružje nakon što prestanu okolnosti koje zahtijevaju njegovu upotrebu. Ako je slučaj u Osijeku zaista takav kako ga je opisala policija, očito je da je policajac pokazao veliku nespretnost i nepažnju u rukovanju pištoljem.

Iz osječke policije su Indexu neslužbeno rekli da je mladi policajac bio neiskusan s oružjem.