Regija
0

Topić apelira da se odrednica "Bošnjak" vrati u Ustav RH

FENA
Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je pismo predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske dr. Ivi Sanaderu u kojemu apelira da se odrednica "Bošnjak" vrati u Ustav Republike Hrvatske.

"Poštovani gospodine Mesiću, poštovani gospodine Bebiću, poštovani gospodine Sanaderu,

Kako je već najavljeno, Ustav Republike Hrvatske uskoro će biti promijenjen. Kao predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u ime Središnje uprave i svih njegovih članova ljubazno vas molim i apeliram na vas da se odrednica „Bošnjak“ vrati u Ustav. Pravo je svakog naroda da se izjašnjava i naziva željenim imenom. Izmjenama ove odredbe Ustava sigurno će se poboljšati i odnos Bošnjaka u Hrvatskoj prema hrvatskoj državi i vlasti.

Osim toga, siguran sam kako će taj čin unaprijediti odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a i odnose Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Beskrajno je važno u ovoj složenoj zemlji promicati sve što je pozitivno, sve što može doprinijeti izgrađivanju većeg povjerenja, a time i pomirenja među narodima i građanima.

Ovu prigodu koristim kako bih vam još jednom zahvalio na svemu što činite i za Hrvate u Bosni i Hercegovini kao i za HKD Napredak", stoji u Topićevu pismu.