{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tom Evergreen, ulični svirač i ikona Zagreba: Život uz gitaru i evergreene

A
26.10.2014. u 17:27
0
3
Tom Evergreen, ulični svirač i ikona Zagreba: Život uz gitaru i evergreene
0
Pokraj kule Lotrščak na Gornjem gradu u Zagrebu svaki dan se mogu čuti nježne note evergreena koje na gitari svira Tomislav Kovačević.
Tomek je postao zagrebačka legenda. Svira gitaru pedeset godina, a na gornjogradskoj ulici, na jednom od najljepših gradskih vidikovaca, sviranjem za život zarađuje već 15 godina.

Tom se rodio i živi na Gornjem gradu, u Matoševoj ulici, gdje su živjeli i njegovi roditelji. Oni koji ga poznaju, zovu ga i Tom Evergreen, jer svira evergeene koji su uvijek "zeleni", to je domaća i strana muzika od 50-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća.

"To je ipak stari dio grada gdje paše ovaj stil muzike koju ja sviram. Tu je dobra akustika i stara muzika", kaže Tomek koji voli odsvirati i nešto malo i novijega repertoara. Snimio je i vlastiti CD u kućnoj radinosti sa pjesmama koje najradije svira.

Zaradi 15 eura dnevnoTomova prosječna dnevnica je oko 15 eura, a radno vrijeme oko četiri sata - od 10 do 14, ako je vrijeme lijepo. Tek kiša, snijeg ili jako hladno vrijeme Toma spriječe u sviranju, a i to više zbog čuvanja gitare, nego kape s hrvatskom šahovnicom koju nosi kao svoju radnu uniformu.

U šešir mu najviše novca ubace turističke grupe, ali stotine ih prođe i Toma samo fotografiraju.

Kraj njega, dok svira, često prolaze i poznati glazbenici koji ovdje stanuju ili dolaze u posjet Zagrebu. Oni domaći ga pozdrave, jave mu se i s njim malo popričaju kao s kolegom.

 "Zvao sam neke da dođu malo ovdje da sa mnom sviraju, ali mnogi se baš i ne usude“, kaže Tom.

Na kraju ulice su hrvatski Sabor i Vlada, tako da pokraj Toma često prošeću i političari. Najviše je Tomu u šešir znao ubaciti bivši hrvatski ministar finansija Slavko Linić.

Ponekad mu prolaznici znaju ubaciti novčić u šešir i dok ne svira: "Onda kažem da se osjećam kao saborski zastupnik. Ništ' ne delam, a dobivam novce".

Tom je za Zagrepčane i one koji ga znaju postao zagrebačka ikona i simbol, za sebe kaže da je "hrvatski ambasador volonter". Uz kapu i šešir za kovanice u znaku šahovnice, Tom na svojoj neobičnoj električnoj gitari - Yamahin model "Silent", ima nalijepljen grb Grada Zagreba.

Uz Toma do kule s topom često došeta i njegova supruga sa psom Lunom, a brojni prijatelji i susjedi vole se zaustaviti i s Tomom popričati o svakodnevnim stvarima; vremenu, cijenama i muzici, naravno.

Bez suprugine penzije bilo bi teško"Da nemam ženinu penziju bilo bi teško", odgovara Tom na pitanje može li se sviranjem na ulici zaraditi za život.

"A, ovisi i o vremenu, ovo ljeto barem deset vikenda nisam mogao svirati jer je bila kiša!"

Dok tom Svira i nježna se, svima znana melodija izvija gornjogradskim uličicama, dolazi poveća grupa turista starije životne dobi. Jedan od njih zaustavlja grupu i predstavlja Toma.

"Ovo vam je legenda Zagreba!"

Traži ga da svira pjesmu "Opatijo bajna", na što Tom spremno zasvira note pjesme, a iz grupe u njegov šešir počinju padati kovanice.

"Hvala, predivno svirate!", govore turisti spuštajući se potom prema vidikovcu, a onda silaze niz drvene stube prema vrevi donjogradskih ulica. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: