{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Todorić zbog lex Agrokora tužio Hrvatsku Evropskoj komisiji

F
11.1.2018. u 15:10
25
14
Todorić zbog lex Agrokora tužio Hrvatsku Evropskoj komisiji
25
Todorić zbog lex Agrokora tužio Hrvatsku Evropskoj komisiji
Ivica Todorić
Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić objavio je u četvrtak na svom blogu da je podnio tužbu Evropskoj komisiji zbog neslaganja lex Agrokora sa zakonodavstvom Evropske unije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tužba je, naveo je Todorić, dostavljena i predsjedniku Evropske komisije, a s njenim će sadržajem upoznati sve predsjednike vlada zemalja Evropske unije i zastupnike Evropskog parlamenta.

Todorić kaže da je tužbu protiv Hrvatske podnio zbog sporosti hrvatskih institucija, koje ne reagiraju na "zastrašujuće posljedice neustavnog i nezakonitog lex Agrokor".

Osnivač Agrokora navodi pritom da su međunarodni i hrvatski pravni stručnjaci, koji su učestvovali u pisanju teksta tužbe, posebno dobro upoznati s odredbama tog zakona i okolnostima njegova donošenja.

Oni su nepodijeljeni u mišljenju o teškom kršenju Ustava, ali i pravne stečevine Evropske unije, koju je Hrvatska ugradila u svoje zakonodavstvo i obavezna je poštivati i provoditi.

"Na sam čin tužbe protiv Hrvatske teško sam se odlučio, na njega sam, zbog kršenja mojih temeljnih ljudskih prava, bio primoran. I ne, to nije tužba protiv moje Domovine, ovo je tužba protiv jedne nerazumne politike i njenih provodilaca, a protiv njih se nikada neću prestati boriti. Čim tužba prođe urudžbene procedure u Evropskoj komisiji, s njezinim ću sadržajem upoznati i hrvatsku i međunarodnu javnost“, napisao je Todorić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo vodi istragu protiv Todorića, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zbog učestvovanja u nezakonitom pribavljanju milijardu i 142 miliona kuna u slučaju Agrokor.

Todorić trenutno živi u Londonu, gdje se vodi postupak o njegovu izručenju Hrvatskoj, a nakon što se prijavio tamošnjoj policiji britanski sud pustio ga je na slobodu uz garanciju od 100.000 funti i mjere opreza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u međuvremenu je pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47.500.000 kuna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: