Guča
0

Tjeraju djevojčice da polugole igraju pred šatorima

SRNA
Polugole djevojčice njihovi roditelji ili rođaci tjeraju da igraju i prosjače tokom Sabora u Guči, piše beogradski dnevnik "Blic".

Vrlo male djevojčice, od kojih jedna ima samo četiri godine, igraju po stolovima, uvijaju se i provlače oko pijanih gostiju kako bi im ovi u džep suknjice ili kartonsku kutiju ubacili neki dinar.

Ovu oskudno odjevenu djecu kafedžije mahom tjeraju van lokala. Vlasnici i konobari kažu da "ne žele bilo kakve probleme sa maloljetnicima".

Međutim, iako se ubrzo nađu na ulici, djeca pokušavaju ponovo da uđu tamo gdje sviraju trubači jer je tamo novac. 

Djecu na prošnju najčešće primoravaju roditelji ili rođaci, koji kontrolišu kako one rade i uzimaju sav novac koji im prolaznici udijele, rečeno je "Blicu" u beogradskoj policiji. 

"Za njihove roditelji to je najlakši način zarade. Dešava se i da roditelji u jeku sezone odvedu decu na primorje ili u turističke centre i primoraju ih da prose od turista. Cela zarada te dece ponovo završava kod očeva, majki ili rođaka. Proteklih godina policija je razotkrila i slučajeve u kojima su roditelji prodali decu", kažu u beogradskoj policiji. 

Kafedžije pričaju da do ove godine tako mala deca nisu igrala po stolovima i da je strašno to što se dozvoljava. 
Organizatori najveće trubačke fešte u zemlji i svijetu pozivaju se na policiju koja bi trebalo da reaguje u ovakvim situacijama. 

Saobraćajni policajci objašnjavaju da to "nije njihov dio posla", a oni pripadnici MUP zaduženi za javni red i mir na ulicama Guče kažu da "nemaju nikakve instrukcije po pitanju maloljetnih igračica".

"Video sam tu malu, ona nema tri-četiri godine. Duša me zabolela od samog prizora. Do prošle godine imali smo naređenje da tu decu sklanjamo sa ulica. Sada nam niko ništa nije rekao. Valjda sa njima rade ta specijalna odeljenja za maloletnike", rekao je jedan policajac.