Titov trg u Zagrebu ipak ostaje

S
SRNA
8.12.2011. u 22:12
0
11
Titov trg u Zagrebu ipak ostaje
0
Titov trg u Zagrebu ipak ostaje Zagreb
Zagrebački Trg maršala Tita, ipak, neće mijenjati ime, odlučio je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine, jednoglasno odbivši prijedlog inicijative "Krug za trg", Rektorata Univerziteta u Zagrebu i Hrvatskog helsinškog odbora.
Predsjednik Odbora Marin Knezović, koji je član Socijaldemokratske partije (SDP), u obrazloženju je rekao da bi mijenjanje imena bilo neprimjereno, zbog Titovog doprinosa svrstavanju Hrvatske na antifašističku stranu u toku Drugog svjetskog rata, javlja internet portal Index.

Spomenuto je i donošenje Ustava iz 1974. godine, kojim su, u vrijeme Titove vladavine, stvoreni temelji za uspostavljanje samostalne Hrvatske.

Knezović je napomenuo da nabrajanjem Titovih zasluga ne želi da umanji odgovornost za komunističke zločine u Drugom svjetskom ratu, ali je dodao da ime trga nije mijenjao čak ni HDZ, kada je bio na vlasti u Zagrebu i na državnom nivou.

Član odbora Zvonko Maković podsjetio je na Titovu ulogu u suprotstavljanju Staljinovom režimu 1948. godine i rekao da je Tita "zbog tragičnih događaja iz 1945. godine" pogrešno nazivati ratnim zločincem.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: