{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tito i Kidrič vinovnici genocida nad Nijemcima

S
12.10.2009. u 09:32
0
8
Tito i Kidrič vinovnici genocida nad Nijemcima
0
Predsjednik Njemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs iz Subotice tvrdi da je nad njemačkom nacionalnom manjinom izvršen genocid u vrijeme komunističke Jugoslavije.
Istoričar Vajs rekao je da je postojala namjera da se Nijemci iskorijene s tih prostora i dodao da su ostale upamćene Titove izjave date svojevremeno u Vršcu o iskorjenjivanju njemačke nacionalne manjine u Vojvodini, odnosno Jugoslaviji.

"Tito je tad rekao da će se problem njemačke manjine rešiti time što će odavde da nestanu. (Boris) Kidrič se nadovezao na njega izjavom da germanski element iz sjevernih krajeva tadašnje Jugoslavije mora da nestane'', rekao je Vajs za današnji novosadski ''Dnevnik''.

Vajs je naveo da su "razmjere genocida nad Nijemcima" u Jugoslaviji dokumentovane u knjizi grupe autora iz Austrije i Njemačke pod nazivom ''Genocid nad nemačkom nacionalnom manjinom 1944-1948''.

"U toj knjizi se navodi da su od oko 106.000 civilnih žrtava od 1941. do 1948. godine na prostorima Vojvodine, njih 25.000 bili njemačke nacionalnosti. Genocid dokazuje i deportacija vojvođanskih Nemaca u logore smrti, masovne egzekucije, spaljivanje njemačkih knjiga i uništenje svega što podsjeća na njemačku kulturu, jezik i tradiciju na ovim prostorima'', konstatovao je Vajs.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: