{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tito dobija ulicu u Ljubljani

F
21.4.2009. u 08:17
0
30
Tito dobija ulicu u Ljubljani
0
Tito dobija ulicu u Ljubljani
Ljubljansko gradsko vijeće u ponedjeljak je nakon burne rasprave prihvatilo prijedlog da se jedna gradska ulica imenuje po nekadašnjem predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu koji je prije 29 godina umro u Ljubljani.
Za takav prijedlog povjerenstva za imenovanje gradskih ulica glasala su 24 vijećnika, a 4 su bila protiv.

U vijeću veliku većinu ima nezavisna lista gradonačelnika Zorana Jankoviča, bliska ljevici.

Vijećnici stranaka desnog centra glasali su protiv, navodeći kako je riječ o političkoj provokaciji koja dijeli slovenski narod, posebno nakon nedavnog otkrića masovnog grobišta u Hudoj jami kod Laškog, jednog od mnogih takvih mjesta u Sloveniji na kojima su u ljetnim mjesecima 1945. Titovi partizani ubijali političke protivnike.

Prije početka sjednice gradonačelniku Jankoviču predana je peticija mladeži stranke Nova Slovenija (NSI), sa 5.100 potpisa onih koji se ne slažu da gradska prometnica koja od groblja Žale vodi prema budućem sportsko-trgovačkom centru Stožice bude nazvana Titovom ulicom.

Ljubljana je nekoć već imala Titovu cestu u središtu grada, ali je naziv ukinut 1991.

U polemici oko imenovanja nove ulice po Titu ljevica je tvrdila da je Tito uprkos greškama i za Sloveniju historijska ličnost koja je zaslužna za pobjedu u Drugom svjetskom ratu, što je omogućio stvaranje nekadašnje jugoslavenske republike, a sada samostalne države u njenim sadašnjim granicama koje ujedinjuju skoro sve Slovence.

Desnica je sa svoje strane isticala da je Tito kontroverzna ličnost i da je odgovoran za masovna ubistva na slovenskom tlu koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata nad zarobljenim pripadnicima "poraženih vojski" i nad civilima koje je bivši režim doživljavao kao protivnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: