Regija
0

Tirana zabrinuta što Skoplje mijenja vizni režim

FENA
Albansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u četvrtak makedonskom ambasadoru u Tirani zabrinutost zbog odluke vlade u Skoplju da promijeni postojeći vizni režim za albanske građane, saopćeno je u četvrtak u Tirani.

Kako je prenijela albanska nacionalna novinska agencija ATA, šef Direktorata albanskog ministarstva vanjskih poslova za odnose sa susjednim zemljama Tonin Beči istakao je značaj koji zvanična Tirana poklanja unapređenju odnosa dvije zemlje.

U tome važnu dimenziju kojoj je Tirana posvećena predstavlja širenje prostora za uspostavljanje komunikacija, putem omogućavanja maksimalnih olakšica za putovanje građana.

Trenutni i budući odnosi dvije zemlje zahtijevaju uklanjanje različitih barijera i omogućavanje širenja kontakata među građanima i privrednicima, navelo je albansko ministarstvo spoljnih poslova.

Albanske vlasti su makedonskom ambasadoru prenijele svoju posvećenost da dvije zemlje što pre pokrenu razgovore o sporazumu koji bi se ticao dosadašnjih bilateralnih odnosa i potrebe za širom komunikacijom između zvaničnih Tirane i Skoplja.