{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tijela civila iz Medačkog džepa pronađena u septičkoj jami u Gospiću

F
30.1.2008. u 15:08
0
0
Tijela civila iz Medačkog džepa pronađena u septičkoj jami u Gospiću
0
Tijela civila iz Medačkog džepa pronađena u septičkoj jami u Gospiću
Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nastavljeno je danas saslušanjem zaštićenog svjedoka koji je izjavio da je Hrvatska vojska (HV) nakon zauzimanja Medačkog džepa odvela neke njegove suseljane, čija su tijeka kasnije pronađena u septičkoj jami u Gospiću.
Bivši stanovnik Divosela prisjetio se da je s mjesta gdje se skrivao, nakon što je HV ušla u srpska naselja na tom dijelu ličkog ratišta, vidio kako vojnici odvode Milana Jovića i njegovu suprugu Anđu. Po pričanju njihove obitelji tijela su im kasnije pronađena u septičkoj jami u Gospiću i nakon nekoliko godina razmijenjena, kazao je
svjedok.

Skrivajući se 150 metara od svoje kuće svjedok je gledao vojnike koji odvoze stoku, miniraju nove kuće i pale stare. No, većina štete je, tvrdi, počinjena tek prilikom povlačenja, a ne zauzimanja Medačkog džepa. Potvrdio je da je većina sela bila uništena već 1991. u prvom valu sukoba na ličkom ratištu.

Svjedok tvrdi da je u vrijeme akcije, koja je započela artiljerijskom paljbom 9. rujna prije šest sati ujutro, u njegovu selu živjelo pet ili šest obitelji i desetak samaca te da nije bilo srpske vojske. Iako su u kućama imali lako naoružanje, većina je stanovništva s prvim pucnjima pobjegla u šumu, a i sam se, kaže, 13 dana ranjen skrivao dok šumskim putovima nije uspio doći do srpskog teritorija.

U međuvremenu je, tvrdi, bio ranjen i zarobljen, a hrvatski su ga vojnici zajedno s prijateljem s kojim se skrivao maltretirali i tukli.

Iako ranjen, uspio se spasiti jer je pao u jarugu kada ga je vojnik kundakom udario u glavu, no njegov se susjed Grujo Pajić, kako tvrdi, nije izvukao i tijelo su mu nakon razmjene identificirali u Korenici.

Norčeva obrana prigovorila je na iskaz zaštićenog svjedoka tvrdeći da je u ranijem iskazu haaškim istražitelja pokazao mržnju prema pripadnicima hrvatskog naroda nazivajući ih ustašama.

"Ne mrzim hrvatski narod. Odrastao sam s tim nazivima među ljudima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu i to je prešlo u naviku", kazao je svjedok.

Primjedbe na njegovo svjedočenje stavio je i optuženi Norac ističući da je u Divoselu bilo više vojske nego što je naveo te da su, osim lakog naoružanja, imali razne topove i minobacače.

Suđenje se nastavlja 6. veljače.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: