Hrvatska
0

Thompsonovi producenti tužili Pulu zbog zabrane koncerta

FENA
Produkcijska kuća pjevača Marka Perkovića Thompsona "MP Ton" objavila je danas da je, zbog odluke pulskog gradskog poglavarstva da uskrati suglasnost za koncert tog pjevača u pulskoj Areni, podigla upravni spor protiv grada Pule te građansku parnicu protiv tog grada.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, Marku Perkoviću uskraćena su Ustavom zajamčena prava pa se odvjetnički tim "MP Tona" odlučio na tužbu, što je prvi slučaj u Hrvatskoj da estradni izvođač tuži grad.

Zdravko Barišić iz "MP Tona" ocijenio je da je taj koncert zabranjen političkim dekretom koji podsjeća na bivši socijalistički sustav, što je presedan u Hrvatskoj, rekavši da u odluci Poglavarstva Pule nema nikakvog objašnjenja te da je produkcijska kuća na vrijeme ispoštovala svu proceduru za koncert u Areni.

Barišić tvrdi da se Marku Perkoviću, kao jednom od najpopularnijih izvođača u Hrvatskoj, brani nastupanje u javnom prostoru iako su u njemu bez problema ove godine nastupali mnogi izvođače iz zemlje i inozemstva.

Opovrgnuo je da je na turneji "Bilo jednom u Hrvatskoj" bilo nacionalističkih incidenata i nošenja nedozvoljenog ustaškog znakovlja, s čime je dio medija povezao Thompsona. Na 90 koncerata nisam vidio nikakve incidente, osim sporadičnih, koje pripisujem propustima redara i policije, dodao je Barišić.

Istaknuo je kako neki političari, poput Damira Kajina i Ive Goldsteina, lažu da se na tim koncertima nosi nedozvoljeno obilježje i poziva na rasnu ili nacionalnu mržnju.

Odvjetnički tim "MP Tona" Lidija Horvat i Mladen Prka rekli su da je tužba protiv grada Pule Upravnom sudu već predana, a da će se uskoro predati i građanska tužba protiv grada Pule na Općinskom sudu u Puli.

Tužbom na Upravnom sudu traži se poništenje odluke pulskog gradskog poglavarstva da se Thompsonu ne dozvoli koncert u Areni, rekao je Prka. Uporište u toj tužbi nalazimo u nizu proceduralnih pogrešaka, kao i suprotnosti sa zakonskim i podzakonskim aktima, dodao je.

Pred općinskim sudom, gdje će "MP Ton" zastupati Lidija Horvat, pokreće se postupak zbog neizdavanja suglasnosti za nastup čime su, prema njezinim riječima, narušena ustavom zajamčena prava na okupljanje, javni nastup i slično, a u skladu sa 68. člankom Ustava RH.

Također, uvredom Horvat smatra izjave gradonačelnika Pule Borisa Miletića te dodaje da Thompson nikad nije promicao i širio ustaštvo ili bilo koji oblik netolerancije.