Srbija
0

The Times: Istok ili Zapad? Trenutak istine se približava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Istok ili Zapad? Trenutak istine se približava", piše The Times u naslovu članka o nedjeljnim predsjedničkim izborima u Srbiji.

"Malo je predsjedničkih mitinga koji počinju pobjedničkom pjesmom Eurovizije i prkosnom porukom osumnjičenoga ratnog zločinca", piše Times u subotu opisujući skup pristalica Tomislava Nikolića u Beogradu.

Nikolić je vješto iskoristio ranjeni srpski nacionalni ponos uoči očekivanoga jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, obezbijedivši sebi realnu šansu za pobjedu.

Visoka delegacija EU-a posjetila je Srbiju ove sedmice s obećanjem viznih olakšica i nudeći još nekoliko šargarepa u, kako mnogi vide, flagrantnom pokušaju da utiče na birače, piše ovaj list, dodajući da je Nikolić istovremeno posjetio Rusiju, gdje je dobio obećanja o investicijama i podršci za Kosovo.

Za to vrijeme predsjednik Boris Tadić je pokušavao pitanje pridruživanja Evropskoj uniji držati odvojenim od statusa Kosova ističući da Srbija treba postati ugledna zemlja, a ne nacija optužena za ratne zločine.

Brojni prisutni na Nikolićevom mitingu, koji je otvorila "srpska verzija Dolly Parton", osumnjičene ratne zločince vide kao "legendarne figure", a poruka jednog od njih, Vojislava Šešelja, dočekana je s bučnim odobravanjem, piše Times.

"'Grobar' ima Srbiju u šaci", piše The Guardian u naslovu svoga članka o današnjem glasanju u Srbiji, konstatujući da je riječ o najvažnijim izborima od pada Slobodana Miloševića.

Nikolićevi kritičari kažu da će on iskopati grob za Srbiju ako ponovi uspjeh iz prvog kruga te zemlju gurnuti u ponovnu izolaciju.

Niko ne može predvidjeti ishod glasanja, već samo to da će rezultat biti tijesan. Ishod bi mogao zavisiti od perifernih stvari, kao što je vrijeme, prenosi Guardian mišljenje jednoga beogradskog političkog analitičara, dodajući da će "ako sunce ogrije Tadića, Evropa glasno odahnuti".

Ali Bruxelles je u panici nudeći Beogradu obećanja u posljednjem trenutku, u strahu da bi Srbija mogla postati "balkanska Bjelorusija". U slučaju da radikali dođu na vlast, Srbija bi se vratila pet godina unazad, ocjenjuje jedan zvaničnik EU-a.

Guardian konstatira da Nikolićve glavne pristalice nisu sada nacionalisti koji žale za igubljenim teritorijama, već "gubitnici srpske demokratske tranzicije".

Bruxelles je nervozan i zbog toga jer bi Nikolićeva pobjeda ubrzala proglašenje nezavisnosti Kosova, što bi moglo da se dogodi već iduće sedmice, kažu zvaničnici EU-a.

Slovenija kao predsjedavajuća EU-om bi sazvala vanredni sastanak ministara kako bi se priznala nova država, i evropska misija bi bila poslana na Kosovo da pomogne na putu ka ustanovljavanju državnosti, piše Guardian.