Regija
0

The Times: "Dani nezavisnosti" Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko britanskih dnevnika izvještava u četvrtak o raspravi o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a tokom koje se nije izašlo iz ćorsokaka zbog nepomirljivih stavova dviju strana.

"Kosovski pregovori su iscrpljeni" naslov je relativno šturoga izvještaja u Daily Telegraphu, uz konstataciju da nijedan od sudionika procesa u srijedu nije ni najmanje odstupio od svoga ranijeg stava.

"Takva nepopustljivost", ocjenjuje list, "samo povećava šanse da će Priština proglasiti jednostranu nezavisnost".

The Times izvještava da je Kosovo u srijedu izvojevalo "simboličnu pobjedu" kada je jedan od njegovih lidera prvi put govorio u prilog nezavisnosti u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Times piše da je Fatmir Sejdiu to učinio ne kao predsjednik Kosova, već kao pozvani gost, odnosno, učesnik spora u okviru posebnog pravila Vijeća sigurnosti.

Nakon što u antrfileu pod naslovom "Dani nezavisnosti" navodi da su pod sličnim okolnostima prvi put u Vijeću sigurnosti govorili palestinski lider Yasser Arafat 1974. i Natércia Godinho-Adams iz Istočnog Timora 2001., Times ocjenjuje da se Amerika i Evropska unija "kreću u pravcu priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnog Kosova poslije najvjerovatnijega drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji početkom februara".

Financial Times izvještava da su "zapadne države odlučne realizirati plan prema kojem će Kosovo dobiti nezavisnost" usprkos tome što Rusija tvrdi da bi to bilo nezakonito.

List citira neimenovane zapadne diplomate koje kažu da rusko protivljenje "znači da je uloga Vijeća sigurnosti u utvrđivanju budućnosti Kosova završena".

Prema istim izvorima, Evropska unija i NATO će sada preuzeti vodeću ulogu i, kako piše, "povest će Kosovo u nezavisnost pod međunarodnim nadzorom i odgovarajućom zaštitom tamošnje srpske manjine".

Washington i Bruxelles tvrde da mandat za ovakav scenarij već imaju u okviru postojeće Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, piše list i prenosi lakonski komentar američkog ambasadora u UN-u Zalmaya Khalilzada na ruske zamjerke da bi takvi potezi bili u protivljenju s međunarodnim pravom.

"E, pa nisu", rekao je američki diplomat.