{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Times: Brižljivo orkestrirani marš ka nezavisnosti

F
16.2.2008. u 20:23
0
0
The Times: Brižljivo orkestrirani marš ka nezavisnosti
0
The Times: Brižljivo orkestrirani marš ka nezavisnosti
Foto: AFP
Svi londonski listovi se u subotu osvrću na najavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova primjećujući da nad predstojećom proslavom lebdi oblak neizvjesnosti i neslaganja.
Ogorčenje Srbije i bijes Rusije neće međutim uspjeti da spriječe "brižljivo orkestrirani marš ka nezavisnosti", smatra The Times, mada bi "akcije Srbije na terenu" - ukidanje struje i vode - mogle znatno otežati situaciju.

Nezaposlenost na Kosovu dotiže 44 posto, a osnovne komunalne usluge su nepredvidljive čak i u prijestonici Prištini; kosovska ekonomija i dalje će se oslanjati na dva izvora – Evropsku uniju, koja je obećala pomoć u iznosu od oko dve milijarde eura, i Srbiju, koja je sada dovedena u pitanje.

Proslava, koja je počela u petak uvečer muzikom na ulicama i jeftinim pićima u kafićima, koštat će milion eura; neizbježni mamurluk će biti veoma neprijatan, zaključuje Times.

U svome drugom članku o Kosovu The Times piše da nije samo Rusija nezadovoljna tokom proglašenja nazavisnosti Kosova; čak ni u Evropskoj uniji neće svi odmah priznati nezavisnost ove pokrajine - Kipar, Slovačka i Rumunija će to odbiti, a Španija, Grčka i Holandija će vjerovatno odgoditi tu odluku.

I Daily Telegraph piše da je Rusija rekla Zapadu kako će njegov odnos prema Kosovu uticati na rusko revidiranje stava prema separatističkim gruzijskim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji, odnosno da bi se Rusija mogla opredijeliti da prizna nezavisnost tih dviju regija.

Rusko priznanje Abhazije i Južne Osetije gotovo bi sigurno izazvalo rat s Gruzijom, piše Times.

Aphaski predsjednik Sergej Bagapš je izjavio da njegova zemlja s velikom pažnjom prati razvoj situacije u vezi s Kosovom te da će ako Kosovo proglasi nezavisnost, Abhazija "objaviti vlastite mjere".

Times i Telegraph također prenose stav Rusije da nezavisnost Kosova podrazumijeva reviziju općeprihvaćenih normi i principa međunarodnog zakona koji se odnose na separatističke pokrete od Moldavije do Indonezije.

Kako se Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo dogovoriti o novoj rezoluciji, Rezolucija 1244 iz 1999. i dalje je na snazi, podsjeća Financial Times; EU smatra da ona pruža dovoljno pravne osnove za evropsko preuzimanje ovlaštenja na Kosovu, dok Rusije tvrdi suprotno, što generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona stavlja u težak položaj u vezi s autorizacijom misije EU-a.

The Guardian prenosi poziv kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua NATO-u da spriječi eventualnu podjelu Kosova nakon proglašenja nezavisnosti, naglasivši da je "teritorijalni integritet Kosova odgovornost međunarodnih sigurnosnih snaga".

Srpski političari, koji su se u petak okupili u Kosvskoj Mitrovici, najavili su uspostavu paralelnih institucija, kao i organiziranje protesta u ponedjeljak.

Kosovo će sutra ili preksutra dobiti i novu zastavu, koja će biti smišljeno neutralnog izgleda i zamijenit će tradicionalnoga dvoglavog orla, prenose Guardian, Independent i Daily Telegraph.

Čak i albanski članovi komisije za izradu nove zastave priznaju da s nervozom iščekuju reakciju naroda, jer nova zastava zasigurno neće imati emotivni naboj stare, ni prateću historiju, ali to je upravo ono što su "kosovski međunarodni pomagači" i željeli postići.

Nova zastava će možda povoljnije djelovati na kosovske Srbe, ali to neće biti dovoljno da se oni počnu osjećati kao državljani Kosova, zaključuje Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: