Regija
0

The independent: Zagrljaj EU-a ili izolacija Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pišući o predsjedničkim izborima u Srbiji, britanski dnevnici u ponedjeljak u naslovima tekstova najčešće spominju Kosovo.

"Kosovo je ključ za izbore od presudnog značaja", ističe The Guardian, navodeći da će građani Srbije ne samo izabrati novog predsjednika već i odrediti kako će se Beograd postaviti prema očekivanom proglašenju nezavisnosti Kosova do kojeg će, predviđa list, doći u nekoliko idućih sedmica.

Iako se većina predsjedničkih kandidata obavezala da nikada neće dići ruke od Kosova, pravo pitanje glasi - kako će budući predsjednik reagirati kada Sjedinjene Države i pojedine evropske zemlje priznaju novu državu?

Guardian svojim čitaocima ukratko predstavlja dvojicu kandidata koji su ušli u drugi krug glasanja - Tomislava Nikolića i Borisa Tadića.

Tadićeva pobjeda bi, prema Guardianu, mogla gurnuti Srbiju u pravcu bržeg pridruživanja Evropskoj uniji, a gubitak Kosova bi prošao s manje problema.

S druge strane, trijumf Tomislava Nikolića mogao bi dovesti do izolacije Srbije na Zapadu i približavanja Rusiji.

Guardian zaključuje da bi ishod drugog kruga glasanja mogao zavisiti od toga kome će se prikloniti premijer Vojislav Koštunica.

"Sjenka Kosova nadvila se nad izbore u Srbiji" naslov je teksta u The Independentu.

Milioni Srba glasali su na ključnim predsjedničkim izborima koji će pokazati da li će najveći narod na Balkanu pohrliti u zagrljaj EU-a ili će potonuti nazad u izolaciju iz doba Slobodana Miloševića.

Izbori su održani u napetoj atmosferi zbog očekivanog proglašenja nezavisnosti Kosova sljedećeg mjeseca. Kosovski premijer Hashim Thaqi tokom sedmice će posjetiti Bruxelles gdje će, kako se predviđa, usaglasiti datum za proglašenje nezavisnosti, piše u Independentu.

Slično je intoniran i tekst u Financial Timesu pod naslovom "Kosovo je ključ za izbore u Srbiji". List ocjenjuje da bi se izbori održani u nedjelju mogli tumačiti kao ispit spremnosti Srbije da integraciju u EU stavi ispred suvereniteta nad Kosovom.

Financial Times ističe da je odziv birača bio najviši od oktobra 2000. godine kada je u demokratskoj revoluciji, kako navodi, srušen režim Slobodana Miloševića.

"Nacionalist na putu da pobijedi na izborima u Srbiji", izvještava The Times. Kada bi Tomislav Nikolić pobijedio i u drugom krugu glasanja 3. februara, bio bi to znak da građani Srbije nisu spremni prihvatiti ništa što bi ličilo na nezavisnost Kosova.

Iako je položaj predsjednika u Srbiji uglavnom ceremonijalne prirode, Nikolićeva pobjeda bi pokazala kako bi se Srbi zbog Kosova radije okrenuli Rusiji nego pošli putem koji vodi u pravcu Zapada i članstva u EU, zaključuje Times.